Dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi: Çin

Dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi: Çin

Çin, iklim değişikliğine neden olan karbon emisyon oranıyla savaşabilmek için yenilenebilir enerji ordusu kuruyor. Çevre kirliliği ve hava kirliliğiyle yoğun bir mücadele içinde olan Çin, bir yandan da yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlar ile çok büyük bir ilerleme katetmiş durumda. Çin geçtiğimiz yıl 34.54 gigawatt enerji üreten tesis eklemesiyle toplam 77.42 gigawatt enerji üretim kapasitesine sahip oldu. Bu üretim kapasitesiyle Çin, şu anda dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi.

Ülkenin Ulusal Enerji İdaresi (NEA)'nın yaptığı açıklamaya göre 2016 yılında fotovoltaik enerji üretimi iki kat artmış. Kapasite artışının en fazla olduğu iller arasında, Shandong, Henan ve Xinjiang bulunuyormuş. Çin, 2020 yılına kadar 110 gigawatt'ın üzerinde enerji kapasitesi daha eklemeyi hedefliyorlar.

2016 yılında Çin'in güneş enerjisi santrallerinden ürettiği enerji miktarı, ülkenin enerji ihtiyacının %1'ini karşılamaya yetecek seviyeye çıkmış. Buna ek olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen toplam enerji, ülkenin enerji ihtiyacının %11'ini karşılayabilecek seviyeye ulaşmış. 2030 yılına kadar bu oranı %20'ye çıkarmayı hedefliyorlar. Bu hedefe ulaşabilmek için Çin hükümeti yenilenebilir enerji projelerine 360 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını açıkladı. Ülkenin en büyük problemi şu anda hava kirliliği ve bu yatırımlarla beraber temiz bir gökyüzüne ulaşmayı hedefliyorlar. Üstelik bu yatırımlar sayesinde 13 milyon kişiye iş imkanı yaratacaklarını öngörüyorlar.

Nüfusa oranla bakılacak olursa eğer ABD, Almanya, Japonya gibi ülkeler yenilenebilir enerji üretimi konusunda Çin'in önüne geçiyorlar fakat toplam kapasite göz önüne alınınca Çin, büyük ödülün sahibi durumunda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.