Kodlama bilmiyorsanız ve bilen bir ortağınız yoksa yeni bir girişime başlarken aşmanız gereken önemli engel var demektir. Bu engeli aşmak içinse iyi bir hisse payıyla yazılımcı ortak bulmak, uzman bir yazılımcıya/şirkete işinizi yaptırmak veya maaşlı bir yazılımcıyı işe almak gibi seçenekler karşınıza çıkar. Eğer paranız yoksa son ikisini yapmak için yatırımcıya gitmeniz ve yine hisse vermeniz gerekir. Loom.co adlı girişim de noktada devreye giriyor ve daha mütevazı hisse paylarıyla girişiminizi ayağa kaldıracak yazılımcıları bulmanızı sağlıyor.
Loom'daki süreç oldukça basit; Siteye üye olup projenizi ve ihtiyaçlarını açıklıyorsunuz, yetenekli yazılımcılar da projenizi inceleyip talep ettiği hisse veya hisse+nakit teklifnii yapıyor. Teklifler arasından istediğiniz kişiye anlaşıp projenizi hayata geçirmek konusundaki engeli aşıyorsunuz. Tabi bunu yaparken 99 dolar gibi bir aracılık ücreti ödemeniz gerekiyor ve sınırsız mesajlaşma, sınırsız dosya paylaşımı ve iletişim bilgilerinin paylaşımı mümkün hale geliyor.
Biraz risk, biraz kazanç...
Loom'un kurucusu Chase White, ilk aşamada yatırımcıya verilecek hisse tutarının yazılımcıya verilebileceğinden hareketle bu işe adım atmış. Hemen parantez açıp kendisinin de bu platformu inşa etmek (yazılımcı işe almak) için 600 bin dolar tohum yatırımı aldığını paylaşalım. White, elbette yatırım alınmaması gerektiğini iddia etmiyor ve o ilk çıkışı yakalamak için Loom ile daha verimli bir yol önerisi yapıyor.
Kısacası serbest pazar ekonomisinde en iyi teklifi almanıza yardım ediyor. Tamamen mutabakat üzerine kurulu bir sistemde girişimcilere daha uygun bir hisse paylaşımıyla işlerini yaptırma şansı, biraz risk almayı seven yazılımcılara da daha büyük bir gelir elde etme şansını sunuyor.
"Girişimci işini ayakta tutabilmek için her şeyi yapabilir"
White'ın paylaştığı bilgilere göre Loom'daki tekliflerin yüzde 80'i hisse ve nakit kombinasyonuyla gerçekleşiyor. Daha önceki ödeme yöntemini değiştiren ve aracılık ücretini sürecin başına çeken Loom, bu şekilde kendi gelirini tehlikeye atmamış oluyor. Zira Chase White önceki modelde girişimcilerin birbiriyle anlaşıp platform dışında iş yaptıklarını söylüyor ve girişimcilerin işi ayakta tutabilmek için her yolu deneyebileceğini, masraflardan kaçınmak için yapılan bu tavrı ayıplamadığını söylüyor.
Loom'un kodlama bilmeyen girişimciler ve serbest çalışan yazılımcılar için ne kadar faydalı olacağını zaman gösterecek ama bu modelin ilk kez keşfedilmediğini de eklemek lazım. Yazılımcı ortak bulmanızı sağlayan platformların dışında hisse karşılığında kodlama yaptırma fikrini CoVenture ve Late Labs tarafından da uygulanan bir model. Late Labs şu anda kapanmış durumda ama kurucu ortağı Justin Johnson Loom'a danışman olarak destek veriyor. Late Labs'da süreci kontrol etmeye yöneldiklerini ama Loom'un ciddi bir odaklanmayla değer sunan bir çöpçatanlık yapmaya odaklandığını söylüyor.