Türkiye'nin lider hızlı moda markası LCWaikiki, e-ticarette de rakiplerinin açık ara önünde. Webrazzi E-ticaret 2017 Konferansı'nda LCWaikiki e-ticaret kanalının geçtiğimiz yıl performansına dair çarpıcı veriler paylaşan LCWaiki E-ticaret Direktörü Salih Yılmaz, 2017 yılı için öncelikli hedeflerinin başta Avrupa olmak üzere yurt dışında online satışlara başlamak olduğunu belirtti.
Webrazzi E-Ticaret 2017 Konferansı'nın "Perakendenin En Büyük Mağazası: E-ticaret" başlıklı oturumuna P&G Türkiye E-ticaret Ekip Lideri Cansu Büyükışık ile birlikte katılan Yılmaz, 2016'da LCWaikiki'nin Türkiye'de büyümeye devam ederek 50 mağaza açtığını ve yurt dışında bu sayının 100 civarında olduğunu paylaştı. Türkiye'de perakendecilerin hala fiziksel mağazalara daha fazla ağırlık verdiğini paylaşan Yılmaz, durumun e-ticaret lehine değişmesi için üç-beş yıl geçmesi gerektiğini düşünüyor.
Satışa dönüşüm oranını ortalama 1.7'ye çıkardı
LCWaikiki'nin 2016 yılı e-ticaret performansına dair veriler paylaşan Yılmaz, geçtiğimiz yıl cirolarını 2015'e göre yüzde 69 arttırarak 160 milyon 108 bin TL'ye ulaştıklarını açıkladı. Bu sürede ziyaret sayısını yüzde 80 arttıran LCWaikiki, 2 milyondan fazla sipariş aldı ve 2016'da yaklaşık 7,6 milyon adet ürün satışı yaptı. 44 ülkeye satış yapan LCWaiki'nin en büyük pazarı Rusya. Mobilin trafikteki oranı, telefon için yüzde 52, tablet için yüzde 4, mobil uygulama için yüzde 15. Masaüstü trafiği yüzde 28 olsa da tüm satışların yüzde 43'ü buradan yapılıyor. LCWaikiki e-ticaret mağazasının dönüşüm oranlarını açıklayan Yılmaz, oranların tablette 1,5; mobil webde 1'e yakın, uygulamada 2 civarı ve webde 2.67 civarında olduğunu söyledi. Tüm bu kanalların ortalaması ise yaklaşık 1, 70. 2 yıl önce 1, 2 olan bu oranı yükseltseler de, global standardın 2-3 civarında olması, Türkiye'de hala gidecekleri yol olduğunu gösteriyor.
2017'de AB'ye açılıyor
2017'de e-ticaret mağazası için üç haneli büyüme hedefliyle yola çıkan LCWaikiki'nin önceliği Avrupa Birliği'ne (AB) satışa başlamak. Haziran-Temmuz gibi, e-ticaret platformu sağlayan bir firmayla birlikte AB üzerinden yurt dışı satış yapacak olan LCWaikiki, ardından Rusya, Kazakistan ve Orta Doğu ya da Mısır'a adım atacak. Türkiye pazarının dışında bu üç bölgede satış yapmaya başlamayı planlayan şirket, henüz fiziksel mağazalarının olmadığı bölgelere direkt online satışla giriş yapabilir. Endonezya'da bunun için görüşmeler sürüyor.
LCWaikiki e-ticaret mağazasında bebek bezi satabilir
LCW'nin e-ticaret mağazaları ise, en azından trafik ve ziyaretçi açısından, fiziksel mağazalarını daha kısa sürede geride bırakacak gibi görünüyor. Perakende devinin fiziksel mağazalarına haftada 12 milyon insan gelirken, online mağazaları 6,5 milyon tekil, 15 milyon civarında da toplam ziyaret alıyor ve bu sayı sürekli artıyor. LCWaikiki bu trafiği satışa dönüştürmek için farklı markalarla çalışmaya hazır olduğunun sinyallerini veriyor. E-ticareti sadece kendi ürünlerini değil, müşterinin güvendiği diğer markalara ait ürünlere de ulaşabileceği bir kanal olarak düşündüklerini söyleyen Salih Yılmaz'ın bunun için örnek verdiği kategori, bebek ürünleri. Bebek, LCWaikik'nin kadın ve erkek giyim dışında baskın olduğu bir kategori ve A+ segmentindeki müşterileri bile çekiyor. Salih Yılmaz, lcwaikiki.com ziyaretçilerine doğru teklifle ulaştıkları takdirde onlara farklı markalara ait, bebek bezi gibi ürünleri, satmalarının önünde bir engel olmadığını söylüyor.
P&G yenilikçi satış modellerini Türkiye'ye getirecek
Bebek bezi ise P&G'nin uzmanlık alanı ve Cansu Büyükışık Türkiye'de e-ticarette en hızlı büyüyen hızlı tüketim (FMCG) kategorilerinin bebek bezi ve deterjan olduğunu söylüyor. Bu ürünlerin e-ticaret için ortak paydası, büyük hacimli ve görece pahalı olmaları.
Cansu Büyükışık'ın verdiği bilgilere göre, P&G satışları içinde e-ticaret toplam FMCG pazarı e-ticaret ortalamasının iki katı bir paya sahip. Hala çok küçük ama stratejik öneme sahip bu kanal, en hızlı büyüyen kanallardan biri. Yurt dışında Amazon'un birkaç sene önce P&G'nin radarında değilken bugün en çok satış yapan ilk beş kanaldan biri olması, e-ticaretin önemini gösteriyor. Türkiyede 5 yıl önce kurulan e-ticaret ekibi, hızlı bir büyüme ön görüyor. P&G, geleneksel kanallarda olduğu gibi, e-ticarette de kendi satışını yapmıyor bunun yerine e-perakendecilere satış yapıyor.
Türkiye'de online alışverişçilerin yüzde ancak yüzde 4'ü FMCG alışverişi yapıyor. Bu oranın artması gerekiyor. Globalde online tıraş bıçağı abonelikleri, talebe göre kuru temizleme gibi yenilikçi alanlara giriş yapan P&G, Türkiye'de de benzer yenilikleri hayata geçirmek istiyor. Cansu Büyükışık'ın verdiği örneklerden biri de Gilette tıraş bıçağıyla geliştirilen bir Nesnelerin İnterneti projesi. Proje sayesinde "son tıraş bıçağı sendromuna" çözüm üreten P&G, sensörlerle donatılmış kutusu sayesinde tıraş bıçağınız bitmeden akıllı telefonunuza bildirim göndererek siparişinizi yenilemenizi sağlıyor. Projenin Türkiye'ye uyarlanabilmesi için, müşterilerin ve teknik altyapının online aboneliklere hazır olması gerekiyor. Bu hazırlıklar tamamlandığında Türkiye'de de benzer yenilikler görebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap