Önce savunma sektörü için üretilip ardından ticarileşen teknolojilerden biri olan drone'ların tümüyle aklanması zor görünüyor. Son olarak bombalı terör saldırılarının aracı haline gelmesi, ticari drone'ların kamuoyu güvenliği için büyük risk unsuru oluşturabileceğini bir kez daha doğruladı. Eğer drone'ların ticari satışına devam edeceksek, birlikte getirdikleri riskleri de bertaraf etmemiz gerekiyor. Bu önerme "drone-savar" girişim, Dedrone'a 15 milyon seri B turu yatırımı getirdi.
Drone'ların kentsel kullanımı için sınırlamalarla karşılaşması bugüne kadar çokça tartışıldı ancak drone'ların, "kötü niyetliler" tarafından ele geçirildiğinde güçlü silahlara dönüşebileceği ortada. 2014'te kurulan San Francisco merkezli Dedrone bu tehditleri hava sahası ihlallerini takip eden yazılım platformuyla engelliyor. Kötü amaçlı drone aktiviteleri için erken uyarı sistemi bulunan Dedrone, korumayı amaçladığı bölgeyi sensörlerle donatıyor. Piyasada satışta olan (merdiven altı drone'lar dahil) tüm drone'ları sistemine dahil ettiğini söyleyen Dedrone, koruduğu bölgeye yaklaşan drone'ları 1,2 km uzaklığa kadar tanıyabiliyor. Tespit ettiği drone'ların kötü ne tür bir yük taşıdığını analiz eden Dedrone, drone'un yasa dışı bir amaca hizmet edip etmediğini anlayabiliyor. Drone'un saldırı amaçlı olduğu tespit edildiğinde, ana kumandasıyla bağlantısı, sinyaller aracılığıyla kesilebiliyor ve drone etkisiz hale getiriliyor.
Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini Almanya'da sürdüren Dedrone, geçtiğimiz yıl World Economic Forum'da kullanılmış ve etkinlik alanının güvenliğini sağlamıştı. Akla bu tip etkinlikler gelse de Dedrone, drone tehditlerine karşı en büyük talebin veri merkezlerinden geldiğini söylüyor. Hacker'lar veri merkezlerine drone'larla fiziksel saldırılar düzenleyebiliyor ya da buradan gizli verileri çalabiliyor. Bununla birlikte uyuşturucu ticareti ve casusluk gibi suçlar için drone'lar sıklıkla kullanılıyor.
Dedrone'un 15 milyon dolarlık yatırım turu, Felicis Ventures kurucusu Aydın Şenkut ve Cisco eski CEO'su John Chambers liderliğinde gerçekleşti. Girişimin bugüne kadar aldığı yatırım 27,9 milyon dolara çıktı. Aydın Şenkut, yatırımla ilgili yorumunda drone güvenliğinin gerek şirketler gerek hükümetler için öncelikli konulardan biri haline geleceğine inandıklarını söylüyor.