Halka arz başvurusunu yapan Snapchat ile ilgili çarpıcı 10 veri

Halka arz başvurusunu yapan Snapchat ile ilgili çarpıcı 10 veri

Halka arzı için ilk adımı geçtiğimiz yıl sonunda atan Snapchat'in ana şirketi Snap, başvurusuyla ilgili detayları sonunda kamuoyuyla paylaştı. Şirketin Securities and Exchange Commission'a (SEC) ilettiği halka arz dokümanında Snapchat ile ilgili gizem perdeleri bir bir aralanıyor.

Konuya aşina olmayanlar için, bugüne kadar halka açılmamış en değerli teknoloji girişimleri arasında yer alan Snap, yatırımcıların ilgisi sayesinde yaklaşık 20 milyar dolar değerlemeyi görmüştü. Snap'in, halka arzının da şirketi 20-25 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştırabileceği tahmin ediliyor. Snap'in 25 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştığı senaryo gerçekleşirse, şirket halka arz operasyonundan yaklaşık 4 milyar dolar sermaye arttıracak. Buna karşılık Snap henüz karlı bir şirket değil. Snap ile ilgili ilginç birçok veriyi gün yüzüne çıkaran SEC dökümanlarından öne çıkan bilgiler şu şekilde:

Snapchat'in 158 milyon günlük aktif kullanıcısı var

31 Aralık 2016 itibariyle 158 milyon günlük aktif kullanıcıya ulaşan Snapchat uygulaması bir önceki yılı 107 milyon kullanıcıyla kapatmıştı.

Snap'in net zararı 515 milyon dolar 

31 Aralık 2016 itibariyle 514.6 milyon dolar net zarar açıklayan Snap, bir önceki yılın aynı döneminde 373 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı.

Snap'in gelirleri 59 milyon dolardan 405 milyon dolara çıktı

2011'de gelir yaratma çalışmalarına başlayan Snap, gelirlerinde geçtiğimiz yıl ciddi bir yükseliş gördü. 2015'te 58.66 milyon dolar gelir elde eden Snap, 2016'da bu sayıyı 404.84 milyon dolara çıkardı. Gelirlerin yüzde 98'i reklamlardan sağlandı.

Kullanıcı başına gelir 1.05 dolara çıktı

Snap günlük aktif kullanıcılarından elde ettiği geliri, 31 cent'ten 1.05 dolara çıkardı 2016'da. Kuzey Amerikalı kullanıcılar için bu ortalama 2.15 doları gördü.

Snap CEO'su Evan Spiegel Snap'in yüzde 22'sine sahip

SEC dökümanlarına göre Evan Spiegel, Snap'in yaklaşık yüzde 22  hissesine sahip. Bu oranın, bugüne kadar yüzde 13 civarından olduğu tahmin ediliyordu. Snap yatırımcıları şirketi halka açması durumunda Spiegel'e ek yüzde 3 hisse daha veriyorlar. Bu durumda Spiegel'in 25 milyar dolarlık bir operasyon sonrasında, 750 milyon doları bonus olmak üzere, hisselerinin toplam değeri 6.25 milyar dolar olacak.

Evan Spiegel'in 2016 maaşı 503 bin dolardı

Snap'in gelir performansındaki artışla maaşına cömert bir zam yapılan Evan Spiegel, 2016'da yıllık 503 bin 205 dolar kazandı; bir önceki yıl bu sayı 364 bin dolar civarındaydı. Her iki yıl da 1 milyon dolar bonus alan Spiegel'e, 2016'da toplam 2 milyon 404 bin dolar ödendi Snap tarafında.

Snapchat'in büyümesi Instagram Stories lansmanıyla yüzde 82 yavaşladı

Snapchat klonu Instagram Stories, Instagram için bir başarı hikayesi olduğu kadar Snap'in de hezimetine dönüşüyor olabilir. SEC dökümanında, Snapchat uygulamasının kullanıcı sayısına ilişkin detaylarda 2016 üçüncü çeyrekten itibaren görülen yavaşlama dikkat çekici. Bu Instagram Stroies'in lansmanının yapıldığı döneme denk geliyor. Yorum sizin...

Kaynak: TechCrunch

Snapchat kullanıcılarının büyük çoğunluğu iPhone kullanıcısı

Snap'in halka arz başvurusunda kullanıcı etkileşiminin ağırlıkla iOS işletim sisteminden geldiği ve iOS uygulamasının kullanıcı sayısının Android'den daha kritik öneme sahip olduğu notları yer alıyor.

Snap'in 2 milyar dolarlık Google Cloud anlaşması var 

Googe Cloud kullandığını açıklayan Snap, Google'a bulut operasyonları için önümüzdeki 5 yılda 2 milyar dolar ödemeyi kabul ettiğini belirtiyor.

Snapchat kullanım kılavuzu

Yeni başlayanlar için kullanımı hayli zor olan Snapchat'in resmi kullanım kılavuzu da SEC dökümanından çıktı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.