Dünyanın en iyi poker oyuncuları yapay zekaya 1,8 milyon dolar kaptırdı

Dünyanın en iyi poker oyuncuları yapay zekaya 1,8 milyon dolar kaptırdı

DeepMind, AphaGo ile dünyanın 2. numaralı go oyuncusu Lee Se-dol'u alt etmiş ve yapay zeka adına çok önemli bir kilometre taşını geride bırakmıştı. Bu kez Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki bilim adamları yapay zeka ile profesyonel poker oyuncularını karşılaştırmış ve kaybeden yine insanoğlu olmuş. Üstelik bu yenilginin yaklaşık 1,8 milyon dolarlık finansal bir boyutu da var.

Paylaşılan bilgilere göre CMU'daki bilim adamlarının geliştirdiği Libratus adlı yapay zeka oyuncusunu dünyanın en iyi poker oyuncularından dördüyle (Dong Kim, Jimmy Chou, Daniel McAulay, Jason Les) karşı karşıya getirmiş. 30 gün süren ve 120 bin elin döndüğü oyunda Libratus 1,77 milyon dolar kazanmayı başarmış. Günde 10 saat bilgisayar ekranıyla muhatap olan poker oyuncularının payına ise 200 bin dolarlık ödülü bölüşmek düşmüş.

Libratus'un arkasındaki isimlerden biri olan Prof. Tuomas Sandholm, bu galibiyetin yapay zeka için büyük bir atılım, yeni bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Zira Libratus, sadece zayıf noktalardan saldırmak yerine oynanan oyunları her gün analiz ederek algoritmalarını, stratejilerini sürekli güncelleyerek başarıya ulaşmış. Baidu'nun üst düzey bilim adamlarından Andrew Ng de bu galibiyeti AlphaGo'nun ve Deep Blue'nun galibiyetleriyle aynı kefeye koymaktan geri durmamış.

2015'te yapay zeka kaybetmişti

2015'teki benzer bir poker müsabakasında yine 4 usta poker oyuncusu (Doug Polk, Dong Kim, Bjorn Li, Jason Les) CMU'nun Claudico adlı botuyla karşı karşıya gelmiş ve 732 bin dolar kaybeden yapay zeka olmuştu.

Pittsburgh'daki yeni oyunda kazanan yapay zeka oldu ama bu oyunun nihai bir galibiyet olmadığı da malum. En azından blöf yapma yeteneğimizin halen makinelerden çok daha üstün olduğunu söyleyebiliriz.

Görsel Kaynak: Depositphotos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.