İnsan genomunda yaklaşık 3 milyar çift nükleotid bazdan oluşan 25.000 gen var. İnsan Genomu Projesi'nde (Human Genome Project) çeşitli gönüllülerin DNA'sı kullanılarak 15 yıllık bir araştırma ile insan genomunun bir seri haline getirilmesi için yaklaşık 2.7 milyar dolar harcanmış.
San Diego merkezli sıralama firması Illumina yeni bir sıralama makinası olan NovaSeq'i piyasaya sürdü. Bu ürünün geliştirilmesi ile çok da uzak olmayan bir gelecekte insan genomu dizilimini 60 dakika gibi bir sürede ve 100 dolardan daha az bir maliyetle sıralanabileceği öngörülüyor. Hem maliyet hem de zaman açısından çok büyük fark yaratacak olan bu gelişmenin büyüklüğünü daha iyi açıklayabilmek için 2006 yılında bir insan gen diziliminin yaklaşık 300.000 dolar iken şu anda sadece 1.000 dolara düştüğünü bilmelisiniz. Hedef, bir kaç yıl içerisinde bu maliyeti 100 dolara düşürmek.
İnsan Genomu Diziliminin Geleceği
NovaSeq şu anda geliştirdiği makinalarla bu kadar ucuz ve hızlı bir dizilim mümkün olmasa da Illumina'nın yaptığı projeksiyonlar gelecek için oldukça umut verici.
İnsan gen diziliminin bilinmesi kanser gibi genlerden kaynaklanan bir çok hastalığın önündeki büyük engeli de büyük oranda kaldırmış olacak. Maliyetinin bu kadar düşük olması herkesin erişebilecek olması bir çok kişinin alamadığı sağlık hizmetlerini daha rahat bir şekilde almasını sağlayacaktır.
Şimdilik bu makinanın Mark Zuckerberg'in karısın olan Chan Zuckerberg'in laboratuvarının da (BioHub) aralarında bulunduğu 6 laboratuvarda olsa da yapılan araştırma ve geliştirmeler gen diziliminin daha erişilebilir olması için çok büyük umutlar vermektedir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap