Vepa Group'un e-ticaret ayağı Sportsoul.com 2016'da yüzde 40 büyüdü

Vepa Group'un e-ticaret ayağı Sportsoul.com 2016'da yüzde 40 büyüdü

1962 yılında kurulan spor ürünleri ithalatçısı Vepa Group'un Sportsoul.com ile e-ticarete adım attığını 2014 yılı sonunda sizlerle paylaşmıştık. Aldığımız yeni bilgiler Vepa Group'un e-ticaret tarafında hızlandığını ve 2017'de önemli açılımlar yapacağını gösteriyor.

Sportsoul.com adından da anlaşılacağı gibi spor giyim alanında hizmet veren bir e-ticaret sitesi. Dünyaca ünlü spor markalarını Türkiye'ye getiren Vepa Group, Sportsoul markasıyla son kullanıcıya direkt satış yapıyor. Paylaşılan 2016 yılı performans rakamları da Sportsoul'un kendi dikeyinde üst sıralara oynadığını gösteriyor.

Aşağıdaki infografikte de göreceğiniz üzere Sportsoul.com 2016'yı 4.2 milyon ziyaretçi, 32 milyon sayfa gösterimi ve 145 bin üye ile kapatmış. Satışlarının yarısından fazlasını (%54) İstanbul içinde yapan Sportsoul, toplam 30 bin müşteriye ulaşmış ve 2016'da yüzde 40 büyüme göstermiş.

Mobilde alışveriş oranı yüzde 30'u geçti

Türkiye'de mobil e-ticarete önem vermenin gerekliliği Sportsoul.com verilerinde de göze çarpıyor. Sportsoul Marka Müdürü Erkal Ceyhan, "mobilden bak, bilgisayardan al" alışkanlığının "mobilden bak, mobilden al" şeklinde değişmekte olduğunu ve mobil ziyaret oranının yüzde 50'yi söylüyor. Ceyhan'ın paylaştığı bilgilere göre Sportsoul siparişlerinin yüzde 63, 57'si bilgisayarlar üzerinden gelirken siparişlerin yüzde 31,51'i mobil cihazlardan (akıllı telefonlardan), yüzde 4,92'si de tabletler üzerinden geliyor.

Dikey bir e-ticaret sitesi olduklarına ve arama motorlarında yapılan sorguların yoğunluğa dikkat çeken Erkal Ceyhan, mobil uygulama yerine esnek mobil arayüz (responsive) tasarımına ağırlık verdiklerini ve bunun geri dönüşünü aldıklarını söylüyor. 2017'de daha iyi bir 'responsive' tasarım için çalıştıklarını da bizimle paylaşıyor.

Sportsoul'un 2017 hedefleri

Erkal Ceyhan'dan aldığım bilgilere göre Sportsoul'un 2017'deki önemli adımlarından biri online-offline entegrasyonu olacak. Yani fiziki mağazalar ile internetten satışlar arasındaki ilişki güçlendirilecek. Ceyhan bu projeyle ilgili olarak "Omni channel süreçlerimizi iyileştirmek adına projeyi ilk çeyrekte tamamlamayı hedefliyoruz." diyor.

Sportsoul'un bir diğer önemli hedefiyse ‘Aynı Gün Kargo’ hizmeti. Ceyhan bu fırsatı sunmanın satın alma kararında büyük pay sahibi olduğunu söylüyor ve hem teknik hem de operasyonel geliştirmeleri bu şekilde yaptıklarını paylaşıyor. Keza fiziki mağazaların e-ticarete entegre olmasıyla kargo maliyetlerinde de ciddi bir düşüş olacağına işaret ediyor.

Sportsoul, bir yanda Hepsiburada'nın pazar yerine dahil olarak satış kanallarını artırırken diğer yanda yurtdışı açılım çalışmalarını da hızlandırmış. Aldığım bilgiler göre Sportsoul, Doğu Avrupa – Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’ya açılmak için çok dilli bir yapıya geçiş, ürün fiyatlarının dövize çevrilmesi ve lojistik partneri bulmak gibi çalışmalarda sona yaklaşmış.

Türkiye'de e-ticaretin fiziki ticaretten çok küçük (yüzde 2 civarında) bir pay aldığı malum ama Vepa Group gibi köklü şirketlerin e-ticaret adımlarıyla bundan sonraki dönüşümün daha hızlı olacağını tahmin ediyorum. Yanılıp yanılmadığımı yıl sonunda hep birlikte göreceğiz. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.