Apple'dan Qualcomm'a 1 milyar dolarlık telif hakkı davası

Apple'dan Qualcomm'a 1 milyar dolarlık telif hakkı davası

Apple, işlemci üreticisi Qualcomm'a haksız rekabet ve telif hakkı davası açtı ve tam 1 milyar dolar tazminat talebinde bulundu. Qualcomm'a geçtiğimiz haftanın başında da ABD'de tüketici haklarının korunmasını ve rekabet kurumu görevi gören Federal Ticaret Komisyonu (Federal Trade Commission) tarafından dava açılmıştı. Bu davanın ardından Apple da harekete geçti ve açılan kamu davası niteliğindeki bu davanın üstüne bir de tazminat talebinde.

Apple'ın Qualcomm ile ilgili şikayeti ödenilen lisans ücretleriyle ilgili. Apple'a göre, Qualcomm lisans ücretleriyle ilgili Apple'dan talep ettiği rakamlar Qualcomm'un farklı firmalardan talep ettiği lisans ücretlerine nazaran tam 5 kat daha fazla pahalı. Bu taleplere isyan eden Apple ise anlaşılan konuyu yargıya taşımaya hazır ve Qualcomm hem tüketici nezdinde açılan Federal Ticaret Komisyonu davası hem de Apple'dan gelen bu darbe sebebiyle biraz daha zor durumda kalacak gibi duruyor.

San Diego merkezli Qualcomm, iPhone için çip tedariğinde kendini tekel konuma getirdiği ve Apple'ın diğer çip üreticileriyle de anlaşmaması için rekabete engel olan bazı adımlar atmakla suçlanmıştı. Dava şimdilik ABD'de açılıyor olsa da, rekabet ile ilgili konuda Qualcomm'un Güney Kore ve Çin gibi ülkelerde de devam eden benzer davaları bulunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.