Mark Zuckerberg'in Facebook için satın alma yaparken kullandığı 4 taktik

Mark Zuckerberg'in Facebook için satın alma yaparken kullandığı 4 taktik

Dün Mark Zuckerberg'in Oculus-Zenimax davasında ifade verdiğini ve Oculus'u savunduğunu paylaşmıştık. Zuckerberg, ifadesinde sanal gerçeklik dünyasına önümüzdeki 10 yılda 3 milyar dolardan fazla yatırım yapabileceklerini söylemişti ama Business Insider, Zuckerberg'in fiade metninin tamamını inceleyerek bir girişimin Facebook tarafından satın alınmasının anahtar noktalarını paylaşmış.

Instagram ve WhatsApp gibi iki önemli girişimi Google'a rağmen saın almayı başaran Zuckerberg, başlıca şu 4 noktanın önemli olduğunu düşünüyor.

1. Girişimcilerle İyi İlişkiler Kurmak

Zuckerberg, satın almayı düşündüğü ve takip etmek istediği girişimlere teklif yapmadan önce o işin kurucularıyla arkadaşlık kuruyor. Bu kuralın her zaman geçerli olup olmadığı tartışılır olsa da Zuckerberg ilişkilere önem verdiğini ve en azından WhatsApp ve Instagram kurucularıyla yıllar süren bir ilişkisi olduğunu söylüyor. Bu ilişkilerin hem vakti geldiğinde hızlı hareket edebilmek hem de rakipleri atlatabilmek için faydalı olduğunu da ekliyor.

2. Ortak Bir Vizyonu Paylaşmak

Mark Zuckerberg'in vizyoner olduğuna şüphe yok ve bu durum satın alma tercihlerine de sirayet ediyor. Yani ortak bir vizyona, gelecek hedefine sahip olan girişimler tabir-i caizse Zuckerberg'in satın alma iştahını kabartıyor. Facebook, şirket olarak sanal gerçekliğin geleceğin bilişim platformu olacağı söylüyor ve Oculus da bu geleceğe ulaşmamız için çaba sarfediyor.

Ortak biz vizyonu paylaşmak hem yapbozun parçalarını tamamlıyor hem de anlaşmayı daha ucuza kapatmayı sağlayabiliyor.Facebook'un Oculus'u 4 milyar doların altında (takriben 3 milyar dolara) satın alması da bunun bir örneği. Tabi bu avantajı yakalamak için Facebook kadar güçlü bir bir konumda olmanızın da elbette faydası var.

"Eğer 2 milyar dolar veya 19 milyar dolar ödeyecekseniz o işe gerçekten inanmanız gerek" diyen Zuckerberg, aslında bir çok girişimcinin satın almalar sonrasında söylediği "aynı hedefe dönük büyük adımlar atma hevesinin" altını çizmiş oluyor.

3. Bazen Korkutucu Taktikler Kullanmak

Mark Zuckerberg aslında bunun kendi tarzı olmadığını söylüyor ama "Bazen ikna etmek istediğiniz girişimciye o işi tek başına yürütmenin ne kadar zor, acı verici olduğunu söylemek gerekir." diye ekliyor. Bu taktik özellikle Facebook gibi bir dev size saldırdığında gerçekten işe yarayabilir ama her zaman tutma garantisi yok. Snapchat CEO'su Evan Spiegel'in bu tür bir taktiğe de sırt çevirdiği pekala düşünülebilir.

4. Hızlı Olmak

Zuckerberg'in anlaşmalarına aracılık eden başlıca isim Amin Zoufonoun, Oculus yatırım şartnamesinin kabaca 1 haftada tamamlanmasının bazı riskleri olabileceğini söylemiş ama Zuckerberg, Zoufonoun gibi düşünmek bir yana hızlı olunmasını istemiş. "Rekabetçi bir durumda anlaşma yaparken genellikle çok fazla vaktiniz yoktur." diyen Zuckerberg, Facebook'un eski sloganına (Move fast and break things / Hızlı ol ve bir şeyleri yık) da gönderme yapmış ki bu sloganı (Move fast with stable infra / Kararlı bir temelde hızla ilerle) olarak değiştirmişti.

Zuckerberg yine bu taktikle ilgili olarak rakip şirketlerin Facebook'un teklifini öğrenmesi durumunda daha fazlasını teklif edeceğini de söylüyor ve hızlı davranmanın hem anlaşmayı başarıyla tamamlamak hem de daha fazla para ödememek için etkili bir taktik olduğunu söylüyor. Esnek ve hızlı hareket etmenin gurur duydukları ve iyi yaptıkları bir iş olduğunu da ekliyor.

Görsel Kaynak: Mark Zuckerberg

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.