Türkiye'de geliştirilen akıllı kapı zili Airbell, kapınıza gelenlere akıllı telefonunuzdan bağlanmanızı sağlıyor

Türkiye'de geliştirilen akıllı kapı zili Airbell, kapınıza gelenlere akıllı telefonunuzdan bağlanmanızı sağlıyor

Geleceğin akıllı ev tasarımına Türkiye'den katkı yapmak isteyen Airbell, akıllı kapı zili geliştiriyor. Akıllı telefonunuzla zilinizi bağlantılı hale getiren nesnelerin interneti girişimi, önümüzdeki Mayıs'ta çalışan ilk ürününü piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

Airbell, 2014'te akıllı kapı zili projesiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen teknogirişim sermayesi desteğini almaya hak kazanan Ömer Oylar ve Melih Kasırga tarafından Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde(ULUTEK) kuruldu. Kapı zilini akıllı telefonunuzdan kontrol etmenizi sağlayan proje için, rakiplerinden farklı olarak, gerçek zamanlı veri aktarımını gerçekleştirmek için IP bazlı VoIP ve SIP protokollerini kullanmayan ekip; Google tarafından 2011 yılında kullanıma sunulan tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan webRTC gerçek zamanlı haberleşme altyapısını kullanmış.

Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında son dönemde gittikçe daha sıklıkla kullanılmaya başlayan webRTC, ekibe, düşük geliştirme maliyeti, kaliteli ve güvenli veri aktarımı gibi kazanımlar sağlamış. Bununla birlikte akıllı kapı ziline kişiselleştirme katmanı eklenmesini de sağlamış. Yaklaşık 1,5 yıl süren yazılım ve tasarım geliştirme sürecinin ardından ekip ilk çalışan prototipi üretmiş. Ürünün, villa ve müstakil evler için geliştirilen ticari ilk versiyonu Mayıs ayında piyasaya sunulması planlanıyor. Çok katlı evler ve apartmanlar için olan versiyonu ise Ekim ayında sunulacak.

Airbell, öncelikle cihaz satışlarıyla ve ardından apartmanlar için aylık bazda cihaz ve servis bedellerinin daire başı ödenen aidata yansıtılması şeklinde gelir yaratmayı planlıyor. Güvenlik ve gizlilik konusunda titiz favrandığını söyleyen Airbell, kullanıcılarının kapı ziliyle eşleştirdiği akıllı telefonlarını kaybetmeleri durumunda, akıllı kapı zili üzerinden sistemi resetleyebildiğini söylüyor. Bu şekilde sistem, kullanıcının yeni telefonuyla eşleştirilebiliyor.

Airbell, cihazdan çok bulut ve veri odaklı bir servis haline gelmeyi başarabilirse, gelecek vaat eden IoT girişimlerinden biri haline gelebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.