Deloitte TMT 2017: Makine öğrenmesinin, siber saldırıların ve sensörlerin güçlendiği bir döneme giriyoruz

Deloitte TMT 2017: Makine öğrenmesinin, siber saldırıların ve sensörlerin güçlendiği bir döneme giriyoruz

Dünyanın en önemli danışmanlık ve araştırma şirketlerinden Deloitte, teknoloji, medya ve telekomünikasyon alanındaki öngörülerini açıkladığı yeni raporunu yayınladı. Deloitte TMT 2017 raporu (indirebilirsiniz) yine önemli başlıklar altında geleceğe dair önemli tahminlerde bulunuyor.

16. kez TMT raporunu yayınlayan Deloitte, bu sene yapay zekadan DDoS saldırılarına, makine öğrenmesinden 5G'ye kadar geniş bir yelpazeye dokunuyor ve insan-makine etkileşimine dair vurgular dikkat çekiyor.

Sözü fazla uzatmadan Deloitte'nin 60 sayfalık raporundan öne çıkan satırların altını çizelim istiyorum;

  • Makine öğrenmesi sadece akıllı telefonlarla sınırlı kalmayacak ve 10 milyonlarca (belki daha fazla) teknolojik cihazın (insansız hava aracı, tablet, araba, sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları, medikal araçlar, internet bağlantılı aygıtlar) içine girecek.
  • Deloitte, 2022 yılında ABD'de ölümle sonuçlanan motorlu araç kazaları 2016 yılına göre yüzde 16 (6 bin adet) azalmış olacak. Bunu sağlayan en önemli teknoloji otomatik acil durum frenleme teknolojileri olacak ki geçtiğimiz haftalarda Tesla aracının önünde gerçekleşen bir kaza karşısında nasıl fren yaptığını görmüştük.
  • IT-as-a-Service, yani bilgi teknolojilerinin hizmet olarak sunumu için veri merkezi, yazılım ve hizmetlere dönük harcamalar 2016'da 361 milyar dolar olarak kayıtlara geçmiş. Bu rakamın 2018'de 550 milyar doları bulacağı öngörülüyor ki bu da BT alanıdaki harcamaların 1/3'ine denk düşüyor.
  • Bir siber saldırı çeşidi olan DDoS saldırılarının artık daha büyük ölçekte ve daha sık gerçekleşeceği öngörülüyor.10 milyondan fazla saldırının gerçekleşeceği tahmin edilirken, saldırıların saniyede ortalama 1,25 ve 1,5 gigabit gücünde olacağı ama saniyede 1 Terabit'lik saldırıların da görüleceği tahmin ediliyor.
  • Deloitte'un öngörülerine göre parmak izi okuyuculu cihaz sayısı 2017'nin başında ilk kez 1 milyarı geçecek. Her aktif sensör günde ortalama 30 kez kullanılacak ve yıl boyunca 10 trilyon okutma gerçekleşecek. Bununla birlikte diğer biyometrik girişler daha güvenli bir kimlik doğrulama imkanı getirecek.
  • 2017'de tablet satışlarının 165 milyonun altında kalması bekleniyor ki bu tahmin 182 milyon tabletin satıldığı 2016'ya göre ortalama yüzde 10 düşüş demek. Deloitte, tablet talebinde tepe noktasını gördüğümüz kanısında.
  • Plak satışları 2017'de 7. kez üst üste çift haneli büyüme göstercek ve yıllık 1 milyar dolar gelir barajını aşacak. Bu da plakların 2017'de 15 milyar doları bulması beklenen küresel müzik pazarından yüzde 6 gibi bir pay alması demek.
  • 2022'de dijital navigasyonlar iç mekanlarda yaygınlaşacak. 2022'de iç mekanlarda dijital navigasyon kullanımı en az yüzde 25'e çıkacak. Bu oranın 2017 için yüzde 5'ten az olacağı tahmin ediliyor.
  • 5G yani 5. nesil mobil şebeke altyapısı 2017'de kendini gösterecek ve daha yüksek hız, daha düşük gecikme gibi avantajlarla düşük güç tüketimli IoT cihazlarını ve sensörlerini destekleyecek.
  • 2017'de televizyon reklamcılığı gelirleri en azından ABD'de aynı seviyelerde kalacak.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.