Norveç, ulusal analog radyo yayınlarını sonlandırıyor

Norveç, ulusal analog radyo yayınlarını sonlandırıyor

Norveç'in analog radyo yayınlarını sonlandırmaya hazırlandığını ilk olarak 2015 yılında sizlerle paylaşmıştık. Bugün gelen haberlerle birlikte Norveç, ulusal analog radyo sinyallerini sonlandırarak tüm dünyada sadece dijital radyo yayını yapan ilk ülke oldu. Kapatma işlemi Norveç'in en kuzeyinde bulunan Bodø kasabasının yerel saatiyle 11:11'de başlayacak.

Norveç 1995 yılından bu yana hem FM radyo hem de dijital radyo (DAB) yayınları yapıyordu. Norveç kültür bakanı yaptığı açıklamalarda FM radyo yayınlarının fiyatları nedeniyle mantıksız seçeneklere dönüştüklerini belirtti. Dijital radyo yayınlarının FM radyo yayınlarına oranla 8'de 1 oranında daha uygun olduğunu belirten bakan, dijital radyo yayınlarının ses kalitelerinin daha iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

FM radyoların 5 ulusal kanala sahip olmasına karşın dijital radyo yayınlarının 20 ulusal kanala sahip olduğunu hatırlatan Kültür bakanı, istenildiği takdirde yerel radyo istasyonlarının analog sinyallerle yayın yapabileceğini de belirtti. Dijital radyo yayınları FM radyolara oranla çok daha kaliteli olsa da Norveç halkı bu kararın arkasında değil.

Yapılan araştırmalar Norveç halkının sadece yüzde 17'sinin bu karara olumlu baktığını gösteriyor. Halkın yüzde 66'sı ise FM radyo yayınlarının sonlandırılmasını istemiyor, kalan diğer yüzde 17 ise çekimser. Yüzde 66'lık kesimin pek de haksız görünmediğini belirtelim. Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip Norveç'de dijital radyo yayınlarını desteklemeyen 2 milyon araç bulunuyor.

Dijital radyo yayınlarını destekleyen adaptörler ise yaklaşık 115 ila 230 dolar arasında fiyat etiketlerine sahip. Tabii ki bu yayınları sonlandırmayı düşünen ilk ülke Norveç değil. Almanya, 2015 yılında FM radyo yayınlarını kapatmaya planlıyordu fakat bu bu plan politikacıların baskısı nedeniyle hayata geçirilemedi. Ayrıca Britanya, Danimarka ve İsviçre'nin de FM radyo yayınlarını sonlandırmak adına çalışmalar yaptığını belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.