Türkiye'de mobil trafikteki satın alma payı 2016 üçüncü çeyrekte yüzde 25 arttı

Türkiye'de mobil trafikteki satın alma payı 2016 üçüncü çeyrekte yüzde 25 arttı

Insider, Türkiye'de e-ticaret alışverişlerini düzenli olarak analiz ettiği Türkiye E-ticaret Ekosistemi raporunun 2016 üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. 80 farklı e-ticaret sitesindeki 310 milyondan fazla oturumu analiz eden Insider'ın bu raporunda mobil ticaretin yükselişiyle ilgili detaylar dikkat çekiyor.

insider-oturum

E-ticaret için mobilin öncelikli trafik kaynağı olduğu 2016'da kesinleşti. E-ticaret sitelerinin ana trafik kaynağı mobilin oranı 2016 üçüncü çeyrekte yüzde 57,7'ye çıktı. E-ticaret siteleri için mobil uyumluluğun stratejik öncelik haline gelmesi gerektiğini vurgulayan raporda, mobil uygulama kullanım analizi ve kullanıcılara doğru zamanda doğru içerikle ulaşmanın gittikçe daha kritik hale geldiği not ediliyor.

insider-sales-adet

Satışlar söz konusu olduğunda ise mobilin dönüşüm oranı hala masaüstünün epey gerisinde. Buna karşın mobil trafiğin satışlardaki payı artmaya devam ediyor. 2016 üçüncü çeyrekte, yapılan toplam satışların adet bazında 35'i mobilde, yüzde 61'i masaüstünde, yüzde 4'ü tabletlerden sağlanıyor. Bu, mobil cihazlardan yapılan satın almaların bir önceki çeyreğe göre yüzde 25 oranında arttığına işaret ediyor.

insider-gelir
Trafik Kaynakları

Buna karşın kullanıcılar mobili henüz düşük tutarlı alışverişleri için daha tercih ediyorlar. Sepet tutarında masaüstü ve tablet ortalama sepet tutarının yüzde 3 üzerindeyken, mobil, ortalamanın yüzde 7 altında.

insider-sepet-tutar
Ortalama sepet tutarı

2016 üçüncü çeyrek itibariyle e-ticaret müşterileri, bir ürün satın almadan önce bir mağazaya ortalama 5,89 adet adet ziyaret gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz çeyreğe göre yaklaşık yüzde 25 oranında artan ziyaret sayısı, e-ticaret mağazalarının bu ziyaretleri satışa dönüştürmek için daha geniş bir pencereye sahip olduğunu gösteriyor. Öngörüsel modelleme teknolojileriyle kullanıcıları satın alma ihtimallerine göre hedeflemenin mümkün olduğu ve şirketlerin stratejilerini buna göre belirlemeleri gerektiği Insider'ın öne çıkardığı tavsiyeler arasında.

Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.