Nokia, patent ihlali iddiasıyla Apple'a dava açtı

Nokia, patent ihlali iddiasıyla Apple'a dava açtı

Mobil pazarın eski devlerinden olan Nokia, 2017 yılına hızlı bir başlangıç yapacak gibi görünüyor. Kısa zaman önce telefon markasını 10 yıllığına HMD Global'a lisansladığını ve gelecek sene yeni telefonlarla beraber karşımıza çıkacağını öğrendiğimiz Nokia, patent ihlalleri nedeniyle Apple'ı dava etti. Nokia, her ne kadar mobil birimini elinden çıkarmış olsa da sahip olduğu patentler sayesinde önemli bir şirket konumunda.

nokia_vs_apple

Açılan bu davayla beraber 2009 yılında başlayan ve iki yıllık sürecin ardından 2011 yılında sonra eren patent savaşı tekrar başlamış oldu. Nokia, 2011 senesinde patenler için Apple'la anlaşmış olduklarını fakat Apple'ın tüm lisanlama tekliflerini reddetmesine rağmen patentlerini ürünlerinde kullandığını ileri sürerek davayı açtı.

Finlandiya'lı şirket, Apple'ın 32 patentini herhangi bir telif ve lisanslama ücreti olmaksızın cihazlarında kullandığını belirtiyor. Nokia tarafından yapılan açıklamalarda bu patenlerin video kodlama, ekran, yazılım, anten ve yonga setleriyle alakalı patentler olduğu da belirtilmiş.

Apple ise açılan davaya sessiz kalmayarak açıklamalarda bulundu. Apple sözcüsü yaptığı açıklamayla birlikte şirketin her patent için uygun ücreti ödemek istediğini fakat Nokia'nın oldukça yüksek ve adil olmayan telif ücretleri talep ettiğini belirtti. Apple'ın benzer dava süreçlerini ve patent sorunlarını Samsung'la da yaşadığını belirtelim.

Almanya'nın Dusseldorf, Mannheim ve Munich kentlerinde Amerika'nın ise Teksas eyaletinde açılan davalar nasıl sonuçlanacak zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.