Kısa zamanda EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinin en önemli oyun pazarlarından birine dönüşen Türkiye, bu başarısını oyun sever genç nüfusuna borçlu. Yaklaşık 80 milyon nüfusa sahip olan Türkiye'nin 46 milyonu çevrimiçi kullanıcı. Tabii ki durum böyle olunca oyun dünyasının önde gelen firmaları da gözünü ülkemize dikiyor. Steam'ın para birimi olarak TL'yi eklemesi ve Türkiye'nin Gamescom 2016'ya partner ülke olması bu durumun en büyük örneklerinden.
Tabii ki bu gelişim sadece yabancı yatırımlarla gerçekleşmiyor. Halihazırda EMEA bölgesinin en büyük iki oyun fuarı olan GameX ve GIST her sene İstanbul'da düzenlenmekte. Aynı zamanda yerli oyun geliştiriciler de hem PC/Konsol hem de mobil oyun platformlarına oyun geliştirerek dünyaya açılıyorlar. Gaming in Turkey'den Ozan Aydemir'in hazırladığı sunumla birlikte Türkiye'nin oyun sektöründeki yeriyle ilgili detaylara kavuşmuş olduk.
Türkiye'de yaklaşık 29 milyon aktif oyuncu bulunuyor ve bu oyuncular PC başında geçirdikleri zamanın yüzde yetmişini oyunlara ayırıyor. Oyuna harcanan toplam süreye bakıldığında ise Türkiye, Polonya ve Rusya'nın ardından üçüncü durumda. Avrupa ortalamasının çok üstünde bir genç nüfusa sahip olması Türkiye'nin en büyük avantajı.
Ülkemizde yaklaşık 29.3 milyon oyuncu bulunuyor ve elde edilen toplam oyun hasılatı ise 755 milyon dolar. 2015 yılında bu rakamın 464 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde muazzam bir büyüme olduğu ortaya çıkıyor. 755 milyon doların 332.5 milyon doları mobil oyunlardan geri kalan 432.5 milyon doları ise PC/Konsol oyunlarından elde edilmiş.
Türkiye'deki çevrimiçi oyun gelirlerinin 2016 yılındaki büyümesi ise yüzde 7.2 bu hızla giderse 2020 yılında bu rakamın yüzde 8.7'lere kadar çıkması bekleniyor. 2015 senesinde hem total hem de mobil oyun sektöründe dünyada 17. olan Türkiye, 2016 senesinde ise her iki alanda da 16. olarak büyümesini sürdürüyor.
Türkiye'de yaklaşık olarak 20 binden fazla internet/konsol kafesi bulunuyor ve bu kafeleri her ay 7.5 milyondan fazla oyuncu ziyaret ediyor. Oyun sektörünün en önemli kısımlarından olan eSpor sektörü ise 2016 yılında büyümesini devam ettirdi. Halihazırda bulunan eSpor takımlarının yanına Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi büyük markalar da eklendi.
Sadece Türkiye değil tüm Ortadoğu'nun büyük bir oyun pazarı olduğu da bir gerçek. Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya'nın 2016 senesindeki toplam oyun geliri yaklaşık olarak 3 milyar doların üstünde ve 300 milyondan fazla oyuncuya sahipler. Bakalım 2017 senesinde oyun sektörü büyümeye devam edecek mi?