Otomotiv sektörünün geleceğinde başrol oynayacak otonom yani sürücüsüz araçlar üzerinde çalışan Hyundai, gelecekte önem kazanacak başka bir teknoloji olan giyilebilir robot asistanlar üzerinde de çalışıyor. Tabii ki bu sadece Hyundai'a özel bir durum değil, otomotiv pazarının önde gelen şirketlerinden olan Toyota ve Honda'nın da giyilebilir robotlar üzerinde çalıştığını biliyoruz.
Fakat Hyundai'ın çalışmaları kısa süre içerisinde meyvesini vererek geleceği şekillendirebilir. Exoskeletons denilen giyilebilir dış iskeletler üzerinde çalışan Hyundai, çeşitli amaçlara yönelik projeler geliştiriyor. Bunların başında elbette sağlık amaçlı kullanımlar geliyor. Özellikle yürüme yeteneğini kaybetmiş insanlar için bir ulaşım aracına dönüşecek olan giyilebilir robotlar, bu insanların yardım almadan yürümesine, ayakta durabilmesine olanak sağlayacak. Geliştirilen prototip tek şarj ile 4 saatlik yürüme süresi sunuyor ve saatte 2.5 km hıza ulaşabiliyor.
Giyilebilir robotların günlük hayatta bizlere yardımcı olmaları amaçlardan bir diğeri, örneğin tek başınıza kaldıramayacağımız ağırlıkları bu iskeletler sayesinde kolayca kaldırabileceğiz. Dış iskeletler sayesinde insan üstü bir güce kavuşarak normal bir insanın tek başına altından kalkamayacağı işleri yapmak mümkün olacak.
Bugün ortaya çıkan başka bir prototip yaklaşık 4.5 kg ağırlığında ve daha basit işler için tasarlanmış. Sağlık amaçlı değil de işçilere ekstra güç vermek için tasarlanan yeni prototip, yine 4 saatlik batarya süresi sunuyor ve Bluetooth teknolojisi sayesinde mobil cihazlara da bağlanabiliyor.
Özellikle yaşlıların günlük hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yapan Hyundai, saate 12 km hızlara ulaşabilen ve 40 kg taşıma kapasitesi sunan bir prototip de geliştirecek. En erken 2020 yılında satışa çıkacak olan giyilebilir robotlar hem medikal anlamda hem de günlük yaşamda devrim yaratacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap