Kickstarter, kitle fonlama deyince akla gelen ilk platformlardan biri. Sadece proje yaratacılarına ekonomik değer yaratmakla kalmayan platform, bu sene sonunda yayına aldığı “Kickstarter Live” gibi servisleriyle de kitle fonlama süresince destekçiler ve proje sahipleri arasındaki etkileşimi arttırmayı amaçlıyor.
Teknoloji ve Tasarım kategorilerinde 2016 yılı boyunca şu ana kadar listelenen kampanya sayısı ise 11 binin üzerine çıkmış durumda. Yapay zeka, akıllı ev cihazları, giyilebilir teknoloji ve uzay araştırmaları gibi konular ise bu sene kampanyaların ağırlıkta olduğu alanlar oldu.
Yeni Nesil Dinleme Deneyimi
- Ossic X: Özellikle arttırılmış gerçeklik (VR) ve oyun severler için 3 boyutlu bir dinleme deneyimi sunan Ossic X, kullanıcının kafa ve kulak yapısına göre de en uygun ses kalitesini kendi belirleyebiliyor.
- Nura: Her kişinin farklı ses ve frekans aralıklarında daha iyi bir dinleme deneyimine sahip olmasından yola çıkan Nura, kullanıcıların dinleme alışkanlıklarını öğrenip dinleme deneyimini ve yayın frekansını optimum seviyeye indirebiliyor.
- Basslet: Giyilebilir 'subwoofer' (derin bas hoparlör) sistemi olan Basslet, kullanıcıların müzik dinlerken bass tonlarını vücudunda hissetmesini sağlıyor.
Yapay Zeka
- Bonjour: Yapay zekanın gündelik hayatta kullanımına dair başarılı bir örnek olan akıllı çalar saat Bonjour, hobi ve ajandalarımızı öğrenip bize farklı önerilerde bulunabiliyor.
- Vi: Yapay zeka destekli dinleme cihazı Vi’yi; Fitbit, Amazon Echo ve bir çift Beats’in bir üründe bir araya getirilmiş versiyonu olarak tanımlamak mümkün.
- DashBot: Dashbot, 'hands free' araç kiti ve ses kontrollü bir sürüş asistanı. 49 dolarlık cazip fiyat etiketli Dashbot’un Spotify, Google Maps ve Apple Music gibi entegrasyonları sayesinde arama yapma, mesajlaşma, yol tarifi alma ve farklı çalma listeleri üzerinden müzik dinlemek mümkün.
- Vinci: Vinci, sim kart takılabilir özelliği sayesinde telefon veya tablet gibi başka herhangi bir cihaza ihtiyaç duymuyor. Dikkat çekici tasarımı ve kontrol paneli görevi gören 3.2 inçlik dokunmatik ekranıyla bir kulaklıktan çok kulağımızda taşıdığımız bir akıllı asistanı çağrıştırıyor.
Giyilebilir Teknoloji
- Sgnl: Akıllı saat kayışı Sgnl’in kemik iletimi sayesinde parmağınızı kulağınıza götürerek aramalara cevap verebilme özelliği 2016 yılı kampanyalarından hala akılda kalanlar arasında. Sgnl ayrıca akıllı saatler dahil bütün saatler ile de uyumlu bir kayış.
- LVL: İlk hidrasyon ölçer bileklik. Günlük su ihtiyacınızı kontrol altında tutmaya yarayan bileklik aynı zamanda kalori, ruh hali ve kalp atışı gibi temel sağlık verilerini de monitör ediyor.
- Vue: Görüntüsü normal bir gözlükten farksız olan akıllı gözlük Vue, müzik dinlemek, aktivite takibi yapmak, Sgnl’da olduğu gibi kemik iletimli ses özelliğiyle telefonlara cevap vermek ve kablosuz şarj gibi dikkat çekici özellikleriyle gerçekten 2016 yılının en cazip kampanyalarından biri olmayı başardı.
- Pebble: Platformda yer alan 2 farklı kampanyasıyla toplamda 30 milyon doların üzerinde desteğe ulaşarak en çok fonlanmayı başaran kampanya olmayı başaran akıllı saat Pebble, bu seneki kampanyasında Pebble 2, Time 2 modelleri ve yeni bir kontrol ünitesiyle kullanıcıların karşısına çıkmıştı. Ancak bu ay başında yapılan açıklamayla birlikte giyilebilir teknoloji liderlerinden Fitbit tarafından satın alınan Pebble yeni modellerinin iptal edildiğini ve Kickstarter üzerinden destek veren kullanıcılara para iadesi yapacağını açıkladı.
- Alex: Akıllı telefon ve bilgisayar kullanımının artmasıyla sıkça karşılaşılan boyun ve bel ağrıları için geliştirilen Alex giyilebilir bir duruş koçu. Yanlış açılarda eğilme durumunda duruşunuzu düzeltmenizi sağlayan titreşimler göndererek sizleri uyarabiliyor.
Akıllı Ev Cihazları
Amazon Alexa, Philips Hue ve Nest akıllı termostat gibi cihazlardan esinlenilerek geliştirilen yardımcı ev cihazları da bu yıl dikkat çeken ve yüksek miktarlarda fon toplayan Kickstarter kampanyaları arasında yer aldı.
- Wynd: Kolektif veriden yararlanan ve bu verileri bir havuzda toplayarak hava kalitesini arttırma amaçlı kullanan akıllı cihaz Wynd, soluduğumuz havayı toz, sigara dumanı ve alerjenler gibi zararlı partiküllerden arındırmaya yarıyor.
- Smart Remote: Evinizde sahip olduğunuz bütün bağlı cihazların tek bir yerden kontrolünü sağlayan Smart Remote Apple Akıllı TV, Philips Hue ve Nest gibi cihazları içeren 25.000 farklı cihazın kontrolünü ele alabiliyor.
- Knocki: Hedeflediği destek miktarına 1 saat gibi çok kısa bir sürede ulaşmayı başaran cihaz Knocki etrafınızdaki herhangi bir yüzeye dokunmatik özellikler ve aksiyonlar kazandıran bir diğer dikkat çekici girişim olarak 2016’da başarıya ulaştı.
Uzay Odaklı Kampanyalar
Başta Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX olmak üzere diğer girişimler ve uzay şirketleri için 2016 yılı uzay araştırmaları ve projeleri açısından oldukça yoğun geçti diyebiliriz. Kickstarter da bu odakta farklı türde kampanyalara sahne oldu. Astronom Tabetha Boyajian’ın kampanyası, evrendeki en gizemli yıldız olarak nitelendirilen KIC 8462852’nin gizemini çözmek ve bu gök cisminden gelen ilginç ışık motiflerini anlamak için yapılan araştırmalara destek ararken, Planetary Society’nin güneş ışığı ile çalışan uydusu Lightsail de uzayseverler için bir diğer önemli kampanyaydı.
Ozma Records ise Carl Sagan’ın 40 yıllık projesi olan ve dünyadışı canlılara yıldızlararası bir mesaj gönderme amacıyla dünyanın dört bir tarafından toplanan sesleri içeren Voyager Golden Record kaydının yeniden basımını içeren bir kampanyayla uzayseverlere nostaljik bir deneyim yaşatmak istedi. Uzay odaklı son kampanyalardan biri ise fonlaması halen devam etmekte olan ve bütün evreni tek bir küreye sığdırmayı başaran Universe In Sphere.
Çocuklar için teknoloji
Kickstarter’da bu yıl çocuklar için geliştirilen, programlanabilir kitler ve robotlardan oluşan kampanyalar fazlasıyla ilgi gördü. Çocuklarımızın teknolojiyle erken yaştan itibaren tanışmasına olanak tanıyan harekete duyarlı programlanabilir kit Technology Will Save Us, kamera, hoparlör ve ışıklı panodan oluşan Kano ve programlanabilir başlangıç drone’u olan AirBlock projeleri, evde çocukların eğlenirken öğrenebilecekleri kitler ile bu alanda yer alan girişimler oldu. Cubetto’nun fiziksel programlama dili ve Root’un herhangi bir yüzeyi interaktif programlama alanına çevirebilen robotu ise, 3 ve üzeri yaştaki çocukların, programlama temellerini fiziksel arayüzler üzerinden araştırmaya ve öğrenmeye davet etti.
Yaratıcılığı farklı bir boyuta taşıyanlar
Bu alanlar dışında kalan ve zekice tasarlanmaları sebebiyle yüksek miktarlarda fon toplamayı başaran kampanyalar ise şöyle sıralandı :
- SPUD: Taşınabilir, katlanabilir, yüksek çözünürlüklü 24-inclik ekran. Özellikle yazılım, tasarım ve satış gibi iş alanlarında çalışanları hedefleyen SPUD büyük ekranların kullanım alanine genişletiyor.
- Ruggie: Görünüşü itibariyle paspasa benzeyen bir çalar saat olan Ruggie’yle uyanmak için yapmanız gereken alarm çaldığında 3 saniye boyunca üstünde durmak.
- ODO: ODO, Kendi kendini temizleyebilen ve leke tutmayan bir dokuma projesi. Jean pantolonlar ve çeşitli giysiler için tasarlanan bu özel kumaşlar yıkanmaya da ihtiyaç duymuyor.
- OLO: Akıllı telefonlarınızı kullanarak 3 boyutlu ürünler çıkartmayı mümkün kılan yazıcı. OLO ile kendi tasarımlarınızın, çektiğiniz fotoğraftaki objelerin veya mobil uygulamasındaki örnek objelerin 3 boyutlu çıktısı alınabiliyor.
- GeoOrbital Wheel: Bisikletinizin ön tekeri yerine monte ettiğiniz eklenti sayesinde, onu 1 dakika gibi bir sürede elektrikli bisiklete dönüştürebiliyor ve bu eklentiden üretilen elektriği USB girişi sayesinde telefonunuzu şarj etmekte kullanabiliyorsunuz.
- AirSelfie: Cepte taşınabilecek boyutlara sahip uçan selfie dronu AirSelfie 300dolarlık etiketiyle kimileri için fazla pahalı bulunsa da şu ana kadar hedeflediği desteğin 10 katından fazla toplamayı başarmış durumda.
- FreeDrum: Kurv Guitar’a benzer bir kampanya olan FreeDrum ise bagetlere ve pedallara yerleştirilen bağlı kitleri sayesinde her ortamda bateri çalabilmeyi mümkün kılıyor.
- Fidget Cube: Eli kolu rahat durmayanlar için geliştirilen bir el oyuncağı. Fidget Cube hedeflediği 15bin dolarlık desteğin çok üstünde bir fon toplayarak 6.5 milyon dolarlık desteğe ulaşarak adını en çok fonlanan projeler arasına yazdırmayı başardı.
Yerli Girişimler
2016 yılı, Kickstarter'daki yerli kampanyalar için de dikkat çekici sonuçların ortaya çıktığı bir yıl oldu. Yapay zeka destekli depolama aracı Monument, 703 bin dolar fon toplayarak Kickstarter’da en çok fon toplamayı başaran Türk girişimi oldu.
Hedefledikleri desteğe ulaşmayı başaran diğer yerli girişimler ise bir Türk girişimcinin İngiltere’de geliştirdiği kod yazmayı öğreten oyun konsolu 2048, gelişmiş fotoğraf makinesi kumandası MIOPS MOBILE ve SixFab'ın Nesnelerin İnterneti (IoT) ürün ailesi oldu.