Apple, sinema filmlerini vizyondan inmeden iTunes'a çekebilir mi?

Apple, sinema filmlerini vizyondan inmeden iTunes'a çekebilir mi?

Tek kanallı televizyon çağı çoktan geride kaldı ve dijital video yayın platformları çıtayı sürekli yükseltmeye çalışıyor. Apple'ın sinema filmlerini gösterimden kalkmadan önce iTunes'da yayınlama istediği de bunun en somut örneği.

Bloomberg'ün haberine göre Apple, Warner Bros. ve 21st Century Fox gibi popüler film yapımcılarıyla görüşme halinde ve sinema filmlerini salonlarda gösterime girdikten iki hafta sonra iTunes'da yayınlamak istiyor. Görüşmeler henüz başlangıç aşamasında ama iTunes'daki film gösterimlerinin 25-50 dolar arasında olabileceği yönünde ama bu rakamın biraz yüksek olduğunu söylemekte fayda var. Zira küçük bir aramayla ABD'de standart bir sinema biletinin 15 dolar civarında olduğunu görmek mümkün.

emarketer-tivo-cinemaTivo'nun farklı servis kullanıcıları arasında yaptığı bir araştırma insanların çeşitli nedenlerle internetten video tüketimine yöneldiğini gösteriyor. İstenilen zamanda izlenebilme, daha ucuz olma ve reklam göstermeme en önemli 3 gerekçe olarak öne çıkıyor.

Tabi yukarıda bahsedilen ücret henüz kesinleşmediği gibi Apple'ın bu ücretin tamamını kullanıcılarına yansıtıp yansıtmayacağı ayrı bir tartışma konusu. Diğer yandan Napster'ın kurucusu Sean Parker, AMC tarafından desteklenen The Screening Room adıyla girişimiyle Apple'ın yapmak istediğinin bir benzerini yapıyor. Kullanıcılar 150 dolar değerinde bir 'set-top box' alıp film başına da 50 dolar ödüyor ancak henüz büyük film şirketleri Screening Room ile anlaşmış değil.

Apple'ın önündeki en büyük engellerden biri film yapım şirketlerinin güvenlik endişesi. Zira şirketler iTunes'un film yayınlarının başkasının eline geçmesini ne kadar engelleyebileceği bilinmiyor. Hatta iTunes üzerinden yayınlanan filmlerin farklı şekillerde kayıt altına alınması da mümkün. Paylaşılan bilgilere göre The Screening Room bu işi filmlere filigran koyarak önlemeye çalışıyor.

Tüm bu endişelerin yanında film yapım stüdyolarının gelirlerini artırmaya çalıştıklarını da bir gerçek. Diziler ve herkese açık özel yapımların yanında Youtube Red gibi ücretli kanallardaki yapımlar da insanların medya tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. ORC International da 2010'dan bu yana Kuzey Amerika'da gişe rakamlarının düz bir seyir gösterdiğini söyleyerek sinema salonları için işlerin pek de iyi gitmediğini gösteriyor.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.