Bir finansal servisler platformu olarak Facebook Messenger

Bir finansal servisler platformu olarak Facebook Messenger

Facebook’ta finansal servislerden sorumlu lider konumundaki Gül Yüksel Akkaya, Türkiye için markalara Nisan ayında açılan botlar başta olmak üzere Facebook Messenger platformuna eklenen yeniliklerden bahsetti.

Mesajlaşmanın hayatımızdaki önemine değinen Akkaya, tüm zamanlar içinde en çok indirilen on uygulamanın altısının mesajlaşma uygulaması olduğundan ve bu trendin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünden bahsetti. 2018'de 2 milyar insanın mesajlaşma uygulamalarını kullanacağını belirten Akkaya, bu potansiyeli değerlendirmek istediklerini söyledi.

Facebook, WhatsApp, Messenger ve Instagram'dan oluşan Facebook App ailesinden bahseden Akkaya, sadece Facebook'un 60 milyonu aşan küçük veya orta ölçekli marka tarafından kullanıldığını belirtti. Facebook ekosistemine odaklanacaklarından bahseden Akkaya, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Messenger konusunda daha fazla yenilikler yapılacağından söz etti. Toplamda 1.8 milyar kullanıcı tarafından kullanılan Facebook, her gün 1.2 milyar kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor.

facebook-messenger-bot

Türkiye'de toplamda 44 milyon kullanıcıya sahip olan Facebook'a ülkemizden her gün 30 milyon ziyaret gerçekleştiriliyor. Mobil kullanımın yükselişinden bahseden Akkaya, ülkemizdeki 44 milyon kullanıcının 24 milyonunun sadece mobil platformları kullandığını belirtti.

Her ay 1 milyar insan Messenger üstünden markalar, arkadaşlar ve aileleri ile iletişim kuruyor. Messenger bot sayesinde işlemler daha kısa sürüyor. Kolay kullanım imkanı sunan Messenger'ın sunduğu video konferans ve sesli arama özellikleri ayda 300 milyon kişi tarafından kullanılıyor.

Kullanıcılar ve sayfalar arasında senelik 1.8 milyar mesajlaşma yapıldığını belirten Akkaya, bu rakamın her geçen gün arttığını söylüyor. Messenger'ın etrafına bir ekosistem kurmayı hedeflediklerini belirten Akkaya, bu amaç için Messenger Bot kullandıklarını söyledi. Nisan ayından bu yana 30 binden fazla bot oluşturuldu da Akkaya'nın paylaştığı bilgiler arasında.

Pek çok özellik sunan Messenger, ortak cevaplar, tek bir ekrana birden fazla seçenek sunma özelliğine sahip olan Carousel, listeler ve gifler gibi yenilikler sunuyor. Geçtiğimiz Eylül ayında ise platforma 3 adet özellik eklendi. Bu özelliler, bilgilerinizi tanıyacak olan Account Link, menü oluşturmamıza olanak sağlayan Persistent Menu ve hazır metinlerden oluşan hızlı cevaplar olarak karşımıza çıkıyor.

Botların en önemli parçalarından biri olan ödemeler hakkında da bilgiler paylaşan Akkaya,' native' ödemelerden bahsetti. Halen beta olarak ABD'de kullanılan sistem sayesinde Facebook içerisinde kayıtlı olan kredi kartı ile veya kredi kartınızın mobil web arayüzünün Messenger içerisinde taşınması ile ödeme yapmak mümkün.

Tanınırlığı arttırmanın firmalar için çok önemli olduğundan söz eden Akkaya, Absolut, Burberry ve Dominos tarafından kullanılan botlardan bahsetti. Yapay zekanın özellikle müşteri ilişkileri için önemli bir konu olduğundan söz eden Akkaya, Wit.ai firmasının satın alındığını ve bu şekilde yapay zeka konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtti. Akkaya, ilerleyen dönemlerde markalara da yapay zeka konusunda destek vereceklerini de iletti.

Linkler, reklamlar ve aramalar sayesinde insanları botlara çekmeyi amaçlayan Facebook, iki farklı reklam modeli kullanacak. Facebook Feed'lerinden botlara yönlendireme ve Messenger'dan sponsorlu mesajlar şeklinde çalışacak olan reklamlar, bot kullanımını arttıracak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.