Google'dan Avrupa'daki 124 habercilik projesine 24 milyon euro finansal destek

Google'dan Avrupa'daki 124 habercilik projesine 24 milyon euro finansal destek

Google, kendi ürünlerini hayata geçirmenin yanında yatırımlarıyla da yeni girişimlere destek olan bir teknoloji şirketi. Bu alanda Google'ın en dikkat çeken iştiraklerinden biri de medya ve habercilik alanındaki projelere finansal destek sağlayan The Digital News Initiative.

2015 yılında kurulan The Digital News Initiative (DNI), Google'ın kar amacı gütmeksizin finansal destek sağladığı bir organizasyon. Özellikle veri gazeteciliğine dönük projeleri destekleyen DNI, geçen yıl 128 projeye 30 milyon euro ayırmıştı. Bu yıl ise 124 projeye 24 milyon euro ile destek olacak. Bu tutar proje başına ortalama 193,5 bin euro destek anlamına geliyor ama Google, 50 bin euro ile 300 bin euro arasında değişen oranlarda destekler sunduğunu açıklıyor.

Aslında Google'ın haber ve medya şirketleriyle olan ilişkisi çok eskilere dayanıyor. Ancak günümüzde gerek Google'ın ulaştığı nokta, gerekse dijital yayıncıların etkisi Google'ı farklı adımlar atmaya itiyor. Zira Google hem dijital yayıncıların sunduğu içeriklerle hem de bu yayınların azalan gelirleriyle ilgili hassas bir noktada yer alıyor.

google-dni-haber

Özellikle son ABD seçimlerine konu olan sahte haberciliğin etkisini azaltmak isteyen Google, bu yıl Avrupa'nın 25 ülkesinden çeşitli projelere destek olarak dijital yayıncılığın kalitesini farklı noktalardaki farklı projelerle artırmak istiyor.

Paylaşılan rakamlara göre bu yıl 850 başvuru alan Google, 43 işbirliği odaklı iş olduğunu paylaşıyor. Ülkeler, haber merkezleri ve farklı alanlardaki işbirliğini konu alan bu projeler Google'a göre Avrupa habercilik ekosistemini geliştirecek türden işler olarak yorumlanıyor. DNI'ın geçen yıl ki projeleri neler yaptı bilmiyoruz ve bu yıl ki sonuçların gerçekten sektörel bir değişim getirip getirmeyeceğini merakla bekliyoruz.

Avrupa'daki varlığını çok önemseyen Google'ın (CEO Sundar Pichai temsil edecek), devam eden tekelleşme soruşturmalarıyla ilgili olarak yarın AB Rekabet Kurumu Başkanı Margrethe Vestager ile görüşeceğini de hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.