Mark Zuckerberg'den "insan hücrelerinin Facebook'u" projesine 600 milyon dolar destek

Mark Zuckerberg'den

Yeryüzünde, yaşayan bir insan atlası yapmak isteseydiniz gideceğiniz yer büyük olasılıkla Facebook olurdu. Benzer bir fikri insan hücrelerine uyarlayan yeni bir projenin ilk yatırımcısı ise Mark Zuckerberg oldu. Zuckerberg, "Hücre Atlası" oluşturmayı amaçlayan Biohub'a 600 milyon dolar destek sağlıyor.

Mark Zuckerberg ve eşi Dr. Priscilla Chan'in geçtiğimiz yıl sonunda kurduğu ve 3 milyar dolar bağış yaptığı Chan Zuckerberg İnisiyatifi bünyesindeki Biohub, University of California, Berkeley, University of California, San Francisco and Stanford'dan mühendis ve araştırmacıları bir araya getiriyor. Stanford'ın tanınmış mucit, girişimci ve 135 adet patentin yazarı biyoteknoloji araştırmacısı Dr. Stephen Quake'in ortak Başkanı olduğu Biohub'ın dünya çapındaki diğer araştırmacılarla ortak yürüttüğü Hücre Atlası projesi yaygın hastalıkların tedavisi için bir mihenk taşı niteliğinde olabilir, eğer başarıya ulaşabilirse.

Zira, bize öğretilenlerin aksine, insan vücudundaki hücre türünün sayısı yüzler değil binler hatta on binlerle ifade ediliyor. Hücre Atlası için milyonlarca hücrenin tür, durum, dönüşümlerinin tespit edilip konumlandırılması ilk aşamayı oluşturuyor. Bir hücrenin hangi proteini üretmek üzere olduğunun anlaşılmasını sağlayan yeni teknolojiler böyle bir çalışmayı mümkün hale getirirken, hücrelerin haritalanması da yeni kritik çalışmaların önünü açıyor. Örneğin geliştirilen yeni ilaçların hangi hücreleri etkileyeceğinin belirlenmesi ve Ebola, AIDS, Parkinson, Alzheimer ve kanser gibi hastalıkların tedavisi konusunda ciddi ilerlemeler sağlayabilecek bir proje. Hükümetlerin bugüne kadar fonlamak konusunda biraz yavaş davrandığı belirtilen Hücre Atlası, aldığı 600 milyon dolarlık destekle 2017'den itibaren büyük ses getiren çalışmalara imza atabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.