2012 yılında konsept ürünlerle e-ticarete giriş yapan Shopigo.com, 2016'yı hedeflediği büyüme oranıyla kapatmak için gün sayıyor. Nişantaşı'nda yeni perakende mağazası No:62'yi açan girişim fiziksel pazardan gelen rüzgarı da arkasına alıyor.
Shopi go, bildiğiniz gibi özellikle sanat, teknoloji ve moda tutkunlarına hitap eden bir girişim. Kurulduğu günden bu yana e-ticarette kendine tarzını yaşatıyor ve 2014'ten bu yana İngilizce dil desteğiyle yurtdışı satışlarını destekliyor. Bu yıl içinde tasarımını yenileyen Shopi go'nun büyüme rakamları da yıl sonu hedefine ulaşabileceğini gösteriyor.
350 bin üye, 700 marka, yüzde 33 büyüme
Shopi go’nun Genel Direktörü Alper Uzel'den aldığımız bilgilere göre Shopi go'nun üye sayısı 350 bin geçmiş. 700'den fazla marka Shopi go'da satış yapıyor ve ilk üç çeyrekteki cirosal büyüme yüzde 33 oranında. Bu yıl yüzde 45 büyümeyi hedefleyen girişim, yeni mağazasından aldığı güçle bu hedefine ulaşacak gibi gözüküyor.
Bu yıl içinde yenilenen Shopigo.com, artık kullanıcılarına ürünleri favorilerine ekleme ve kombin önerilerine göz atma şansı da sunuyor.
300 metrekarelik yeni mağaza, No:62
Alper Uzel, 300 metrekarelik yeni mağazalarının Türkiye’de ‘Raw Design’ konseptine sahip tek mağaza olduğunu söylüyor. Eylül ayında açılan No:62 adlı mağazada ürünler cinsiyete, fiyata veya sezona göre kategorize edilmiyor ve müşterilerin mağazanın her köşesini keşfetmesini olanak tanıyor.
No:62’ye bir mağazadan daha fazla anlam yüklediklerini söyleyen Uzel, "No:62’yi sanat, tasarım, müzik, moda ve sokak kültürü tutkunlarını buluşturan bir platform haline dönüştürüyoruz." diyor ve "Yeni fiziksel mağazamızla birlikte perakende tarafındaki trafiği 10 kat arttırdık." diye ekliyor. Bu ziyaretçi artışı satışlara da yansımış ve 2017'de hem internette hem de mağazada Shopi go'nun hedeflerini yükseltmesinde büyük pay sahibi olmuş.
Alper Uzel, çok fazla ürün ve markaya sahip oldukları için mağaza içerisinde Shopigo.com'dan alışveriş yapmayı sağlayan ekranlar koyduklarını da paylaşıyor ve müşterilerin 4 saatte teslimat gibi hizmetlerden faydalanabileceğini söylüyor.
Cironun yüzde 35'i sneaker satışından
Alper Uzel, Shopi go'nun satışlarına dair çeşitli bilgiler de paylaşıyor. Örneğin sneaker ürün grubu, hem internette hem fiziki mağazada en çok satan ürün grubunu oluşturuyor ve cironun yüzde 35'ini sağlıyor. Özel anlaşmalarla farklı spor markalarının Türkiye'de satılmayan modellerini de getiriyor. Alper Uzel, fiyat ve tasarım yelpazesini geniş tuttukları için çok fazla yeni müşteri kazandıklarını da bizimle paylaşıyor.
Diğer yandan 2016 yılında şimdiye kadar internetten satılan en pahalı ürün 15.595 TL değerinde, gerçek insan boyundaki Mickey Mouse olmuş. 2016 yılında bir kerede yapılan en yüksek tutardaki alışveriş 34 bin TL olurken, ortalama sepet tutarı 450 TL olmuş.
Shopi go'nun ortalama sepet tutarı 2014’te 840 TL idi ancak Alper Uzel bu değişimi olumsuz bir yansıma olarak görmüyor; ürün çeşitlerinin ve satışların artmasına rağmen sepet ortalamasının düşmesini, daha geniş bir kitleye hitap ettiklerinin bir göstergesi olarak yorumluyor.
Her 100 liranın 20 lirası yurtdışından
Aldığımız bilgilere göre Shopi go, cirosunun yüzde 20'sini yurt dışı satışlarından kazanıyor. Yurt dışına da en çok sneaker satıyor ve en çok İngiltere, Almanya, Japonya, Çin ve Fransa'ya satış yapıyor.
Bu göstergeler ışığında 2017'de ciro olarak en az yüzde 50 büyümeyi hedefleyen Shopi go, yurt dışı satışlarının payını yüzde 30'a çıkarmak istiyor. Bunun için de yerli tasarımcıları desteklemeye devam ederken, çeşitli küresel iş ortaklıklarına imza atmayı planlıyor.
2017 yılının e-ticaret girişimleri için daha iyi bir yıl olacağını umuyoruz ve Shopigo.com'un da hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağını hep birlikte göreceğiz.