Apple'ın yıllık kar ve satışları son 15 yıldır ilk kez düştü

Apple'ın yıllık kar ve satışları son 15 yıldır ilk kez düştü

Apple'ın rekor iPhone satışları ve kar artışlarını takip eden duraklama dönemi sürüyor. Geçtiğimiz Nisan'da gelirlerinin son 13 yıldır ilk kez düştüğünü açıklayan Apple'ın yeni çeyrek sonuçları da düşüş trendini izliyor. 24 Eylül 2016'da sona eren mali yıl sonuçlarını paylaşan Apple, 2001 yılında beri ilk kez yıllık karında ve satışlarında düşüş açıkladı.

Apple'ın 25 Ekim'de paylaştığı sonuçlara göre şirket son mali çeyrekte yıllık yüzde 9 düşüşle 46.9 milyar dolar gelir elde etti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 233.7 dolarlık satış gerçekleştiren Apple'ın 2016 son çeyrekte satışları 215.6 milyar dolara düştü. Şirketin net gelirleri ise 9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 11.1 milyar dolardı.

screen-shot-2016-10-26-at-12-32-39

iPhone satışları toplarlanırken Apple, iPhone 7 Plus talebini karşılamakta zorlanıyor

Apple'ın gelirlerine en büyük katkıyı yapan iPhone'un performansı 2016'da endişe konusu oldu. Şirket, geçtiğimiz Eylül'de tanıttığı iPhone 7'nin de etkisiyle toparlanma etkisini hissetmeye başladı. Mali dördüncü çeyrekte 45.5 milyon iPhone sevkiyatı yapan Apple, bir önceki çeyrekte bu sayıyı 40.4 milyon olarak açıklamıştı. Şirket iPhone satışlarından bu çeyrekte 28.2 milyar dolar gelir sağladı. Bugüne kadar alışılanın aksine, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus satış rakamlarını paylaşmayan Apple'ın CEO'su Tim Cook, finansal sonuçları yatırımcılarıyla tartıştığı konferans görüşmesinde, yıl sonuna kadar iPhone 7 Plus talebini karşılamakta zorlanabileceklerini söyledi. ABD'de Noel'i kapsayan tatil dönemi, Apple açısında iPhone başta olmak üzere tüm cihaz satışları açısından yılın en bereketli dönemi.

screen-shot-2016-10-26-at-12-32-26

Apple son çeyrekte, diğer cihaz satışları açısından durağan bir dönem geçirdi. Bu dönemde 9.3 milyon iPad ve 4.9 milyon adet de Mac sevkiyatı yaptı şirket. Servis gelirleri ise yükselişini sürdürerek yıllık yüzde 24'lük artışla 6.3 milyar dolara çıktı.

Apple'ın iPhone performansının önümüzdeki yıl tanıtması beklenen iPhone 8 ile yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor. Bu yıl iPhone'da radikal bir değişikliğe gitmeyen Apple, amiral gemisini önümüzdeki yıl, yeniden bir "arzu nesnesi" haline getirebilir. Bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.