Türkiye'de üç boyutlu yazıcı geliştiren sayılı Ar-Ge girişimlerinden biri olan Katı Hal, Selçuk Saraç'tan 1,66 milyon dolar değerlemeyle yatırım aldığını açıkladı.
Ahmet Alpat tarafından kurulan ve yönetilen KatıHal'i daha önce "3 boyutlu yazıcı geliştirmeye odaklanan teknik kapasitesi yüksek bir girişim" olarak tanıtmıştık. Aldığımız bilgilere göre Selçuk Saraç 1,66 milyon dolar değerlemeyle Katı Hal'e yatırım yapmış. Taraflar yatırım tutarı konusunda detay vermemekle birlikte imzaların 5-6 ay kadar önce atıldığını da ekliyor. Yani Katı Hal'in şu anda değerinin daha yüksek olabileceğini söylemek mümkün.
Alya 3D Printer
Yıldız Kuluçka Merkezi bünyesindeki bir girişim olan ve Intel Challenge Türkiye 2014 yarışmasında finale kalan Katı Hal'in şu anda üzerinde çalıştığı iki ana proje var. Bunlardan biri kitlesel fonlama sitesi ArıKovanı'nda başarıya ulaşan çocuklara özel 3 boyutlu yazıcısı Alya 3D Printer. Çocukların yaratıcı ve üç boyutlu düşünme yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyen Alya, çocuklara teknolojiyi tüketmek için değil, üretmek için kullanmayı da öğretmek istiyor.
Kupido 3D Printer
Diğer proje olan Kupido 3D Printer ise daha ziyade profesyoneller için geliştirilen bir 3 boyutlu yazıcı. Kapalı ve kompakt yapısıyla kullanıcı güvenliği ön planda tutuyor ve çeşitli sektörlerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamayı hedefliyor.
Yeni Ar-Ge girişimlerini ortaya çıkarmak
Bildiğiniz gibi Selçuk Saraç'ın İnvidyo gibi donanım tarafında da yatırımları var ve öğrendiğim kadarıyla Katıl Hal ile Selçuk Saraç arasındaki yakınlık teknik & teknolojik danışmanlık şeklinde başlamış. Türkiye'deki üniversitelerde gün yüzüne çıkmayan iyi teknoloji girişimleri/çalışanları olduğunu söyleyen Ahmet Alpat, bu tür yerli teknoloji girişimlerini takip edip Selçuk Saraç'a yatırım önerisinde bulunduklarını da ekliyor.
Kendisi de bir elektrik mühendisi olan Alpat, yatırımdan sonra 7 kişilik bir ekip olduklarını ve yeni bir CTO ile çalışmaya başladıklarını da bizimle paylaşıyor. Bazı alanlarda deneyimli mühendisler aradıklarını ekliyor ve vizyonlarını şöyle açıklıyor; "Vizyonumuz dünyanın problemlerine basit, yaratıcı, estetik çözümler sunmak. Şu an yaptığımız şey sanayinin üretim ve operasyonel verimliliğini artırmaya yönelik ürün ve hizmetler geliştirmek."
Türkiye'de Ar-Ge girişimlerinin destek görmesini pekâla önemdiğimiz malum. Bu yatırımın da yeni Ar-Ge girişimlerinin kendini tanıtması ve ticarileşmesi için faydalı olmasını temenni ediyorum.
Görsel Kaynak: Priyoid