Ofis iletişiminde yeni bir sayfa açan Slack, büyümeye devam ediyor ama eskisi kadar hızlı değil. Yaklaşık beş aylık bir aradan sonra, ekip içi etkileşim uygulamasının performansına ilişkin güncellemeleri paylaşan Slack, günlük ortalama 4 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Bu, Slack'in son bir yılda günlük aktif kullanıcı sayısının iki katına çıktığı anlamına geliyor.
Facebook rekabeti
Kurumsal uygulamalarda eşi benzeri görülmemiş bir büyüme yakalamasıyla tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Slack, ihtiyacı olmadığı halde, yüz milyonlarca dolar yatırım bile almıştı. Bu dönemin artık sonuna geldiğini doğrular nitelikte Slack'in büyümesi yavaşlamaya başladı. Geçtiğimiz Mayıs'ta aktif kullanıcı sayısının günlük ortalama 3 milyon olduğunu paylaşan Slack, kullanıcı sayısı açısından son beş ayda yüzde 33 büyüdü. Bir önceki, Aralık 2015-Mayıs 2016 beş aylık döneminde ise Slack günlük aktif kullanıcı sayısını 2 milyondan 3 milyona çıkarmış yani yüzde 50'lik büyüme kaydetmişti. Bu yılki yatırımcı temkinliliğinden pay alan unicorn'lardan biri olan Slack'in önünde zorlu bir sınav var. Zira Slack ve diğer kurum içi etkileşim uygulamalarının üzerindeki hype ortadan kalkmaya başlıyor ve uygulamaların artık Facebook at Work ile rekabet etmesi gerekiyor.
Haftalık 5.8 milyon aktif kullanıcısı olan Slack'in bu kullanıcılarının 1.25 milyonu-yaklaşık 33 bin ekip- Slack'i ücretli kullanıyor. Bu, şirkete yıllık 100 milyon dolarlık yinelenen gelir sağlıyor. (Gelirin yinelenmesi tek seferlik olmadığı anlamına geliyor.) Slack'in gelirlerinin, dünya çapında 7 şehirde 650 çalışanı olan bir şirket için normal düzeyde olduğu söylenebilir. Şirketin, karlı olup olmadığını hala bilmiyoruz.
Slack, önündeki zorlu sınavı bir kurum içi iletişim ekosistemine dönüşerek aşmaya çalışıyor. Chat bot'lar, uygulama mağazası gibi önemli yenilikler Slack'in geleceği açısından belirleyici faktörler. Slack, platformunu kullanan ekipler tarafından indirilen uygulamaların sayısının 6 milyonu geçtiğini ve mağazasında toplam 715 uygulama olduğunu söylüyor. Küresel bir girişim olduğuna da dikkat çeken Slack'in kullanıcılarının neredeyse yarısı ABD dışında; Birleşik Krallık, Japonya, Almanya, Fransa ve Avustralya Slack'i ABD dışında en çok kullanan ülkeler.
Slack'in kurumsal pazarda gidebileceği daha fazla alan olduğunu tahmin etmek zor değil. Uygulamanın önündeki önemli engellerden biri ise büyük, kurumsal şirketlere ulaşmak. Zira Slack'in binlerce çalışanı olan, büyük organizasyonlar için kullanımı zor ve karmaşık bir uygulama olduğu uzunca süredir konuşuluyor.