Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da fırsatlar ve trendler [Webrazzi Summit 2016]

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da fırsatlar ve trendler [Webrazzi Summit 2016]

Webrazzi Summit 2016'da konuşmacı olarak sunum yapan Arabnet Kurucu ve CEO'su Omar Christidis,  Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki  (MENA) fırsatlar ve trendleri paylaştı. Orta Doğu'nun internet ev teknoloji ekosisteminde en hızlı büyüyen dört alan e-ticaret, dijital medya, uygulama ve oyunlar ve startup'larla ilgili çarpıcı verileri paylaşan Omar, bu pazarlardaki fırsatlara dikkat çekti.

E-ticaret 

MENA'daki en sıcak fırsat e-ticarette. 10 milyar dolarlık ürünün satıldığı bu pazarın büyüklüğü tüm online işlemlerle 40 milyar dolara çıkıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (UAE), Mısır ve Suudi Arabistan e-ticaretin en büyük olduğu üç pazar. Mobil telefonlar, uçak biletleri ve giysiler bu pazarda en çok online satışı yapılan eşyalar. Pazardaki en önemli kuralsa nakit ödemenin hala bir zorunluluk olduğu. Orta Doğu'yu hedefleyen e-ticaret girişimlerinin nakitle ödeme seçeneği sunması gerektiğini söylüyordu.

Dijital Medya

1 milyar dolar yıllık reklam harcaması ve 500 milyon Youtube izlenme sayısıyla, MENA dünyanın en çok Youtube tüketen bölgelerinden biri. Telfoz11, UTurn, alfan group bu alandaki en güçlü oyuncular. İyi bir exit örneği ise, Shahiya.com: Yakın zamanda 13,5 milyon dolara Japonyalı bir alıcıya satıldı. Dijital medya, özellikle video ve reklamlar dikeyinde fırsatlar barındırıyor.

Uygulama ve oyunlar

Arabnet kullanıcı araştırmasına göre, bölgede akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 42'si telefonlarına beşten fazla uygulama indiriyorlar. MENA oyun pazarının büyüklüğü ise 1.6 milyar dolar.

Girişimler

MENA'da yatırımcıların yüzde 27'si Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), onu Suudi Arabistan izliyor. Gerçekleşen yatırım işlemlerinin 137'si BAE , 74'ü Ürdün, 65'i ise Lübnan'da gerçekleşti. Bununla birlikte MENA artan hükümet desteğiyle dikkat çekiyor. Kuveyt, bilgi teknolojileri için 7 milyar dolar fon, Lübnan Merkez Bankası 400 milyon dolar ayırdı. Suudi arabistan ve Softbank yakın zamanda 100 milyar dolarlık ortak teknoloji fonunu yakında duyurdu. Haziran ayında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun Uber’e 3,5 milyar dolar yatırım yapması, bu fonun küresel teknoloji ekosisteminde ne kadar etkin olabileceği hakkında fikir veriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.