Sony, yapay zeka tarafından bestelenen ilk pop şarkılarını yayınladı

Sony, yapay zeka tarafından bestelenen ilk pop şarkılarını yayınladı

Beatles, Taylor Swift, Beyoncé hatta Sezen Aksu ... Yapay Zeka'nın ilk pop besteleri, her alanda olduğu gibi, müzikte de yaşanması beklenen devrimden önce efsane olmayı başarabilen müzisyenler için gelsin...

Sony, müzik endüstrisinin yenilikçi girişimler öncülüğündeki dönüşümünde yapı bozumununa uğrayan kayıt şirketlerinden biri. Yıkıcı yeniliği lehine çevirmek isteyen şirket, bir süredir SONY CSL Araştırma Laboratuarı'nda yapay zeka üzerinde çalışmalar yapıyor. Flow Machines adını verdiği bir yapay zeka teknolojisi geliştiren Sony'nin bu sistemi, şarkılardan oluşan "dev bir veritabanıyla" besleniyor. "Stil transferi, optimizasyon ve etkileşim" tekniklerini kullanan sistem, istenen herhangi bir tarzda şarkı besteleyebiliyor.

Flow Machines'in bestelediği pop şarkılarından ilki Daddy's Car, Beatles'dan esinleniyor. Ancak bunu, Flow Machines'in esinlenme halini çözdüğü ya da "kendi iradesiyle" Beatles şarkısı yapmaya karar verdiği şeklinde okumamak gerekiyor. Zira besteleme aşamasında, sistem, henüz, müzisyenlerin yardımına ihtiyaç duyuyor. İlk deneme için Fransız müzisyen Benoît Carré ile çalışan Sony FlowComposer adını verdiği bir sistemle insan-makine iş birliğini sağlıyor. İnsan müzisyenler FlowComposer üzerinde bir tarz belirliyor ve melodi, harmoni seçiyor. FlowMachines bestesinin aranjmanı da yine insan sanatçılar tarafından yapılıyor.

Flow Machines'in kullandığı LSDB (Lead Sheets Database yani Nota Kağıdı Veri Tabanı) çoğunluğu jazz ve pop müzik parçalarından oluşan 13 binden fazla müzik nota kağıdına sahip. Flow Machines'in ikinci bestesi ise Amerikalı jazz sanatçılarından esinlenen Mr Shadow:

İlk iki şarkı, Sony'nin 2017'de yayınlamayı planladığı, yalnızca yapay zeka bestelerinden oluşan ilk albümün tanıtımı niteliğinde. Kulak vermekte fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.