Valencia, toplu ulaşımda NFC tabanlı akıllı bileklikleri test ediyor

Valencia, toplu ulaşımda NFC tabanlı akıllı bileklikleri test ediyor

İspanya'nın Valencia şehri akıllı bileklik kullanımını kitlesel olarak yaygınlaştırmak için ilk adımı attı; geliştirilen NFC tabanlı bileklikler toplu ulaşım ödemelerinde kullanılabilecek.

Şimdilik 100 kişinin dahil edildiği program, yolcuların akıllı bileklikleriyle ödeme yapmasını sağlayan bir yenilik. Otobüs, metro ve bisiklet kiralanan yerlerdeki park alanlarında kullanılabilecek bilekliklerle temassız ve dolayısıyla hızlı geçiş mümkün olacak.

Söz konusu programın paydaşları EMT Valencia, MetroValencia, Valenbisi ve EIGE. Servisi geliştiren İspanyol girişim Payin ve NFC teknolojisini kullanan bileklikleri NXP adlı bir şirket geliştiriyor. Bu akıllı bilekliklerle vatandaşlar iligli yerlerde nakit veya kart kullanmadan ödeme yapabiliyor.

Paylaşılan bilgilere göre bu bileklikler her akıllı cihazla uyumlu çalışıyor ve kullanıcılar mobil cihazları üzerinden yaptığı işlemleri takip edebiliyor. Ayrıca herhangi bir kredi/banka kartı ile ödeme yapılabiliyor. Pilot programın başarıyla tamamlanması bu deneyimin İspanya genelinde uygulanmasını sağlayacak ki test sürecinin bir kaç ay süreceği belirtiliyor.

Türkiye'deki gelişmeler

Nakitsiz geleceğin önemli bir parçası olarak görebileceğimiz bu yenilik aslında ülkemizde de farklı şekillerde uygulandığını hatırlatmakta fayda var. Kitlesel bir yayılım içinse İETT'nin mobil ödeme testlerini tamamlamasını bekliyoruz ki bu sayede ek bir cihaz kullanmadan NFC tabanlı mobil cihazlarımızla toplu ulaşımı kullanmamız mümkün olacak. Alacağımız yeni bilgileri yakın zamanda sizlerle paylaşmayı umut ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.