Şehir hayatında trafik giderek çekilmez hala geliyor. Her geçen yıl büyük şehirlerde trafikte harcanan zaman artıyor ve bu artış yükselen bir ivme ile devam edecek gibi görünüyor.
Bu kadar büyük bir problem karşısında kimse bir çözüm üretebilmiş değil. Öyle ki dünyanın en yenilikçi kafalarının bulunduğu Silikon Vadisi her gün yeni bir yenilik ile dünyada yankı uyandırırken en büyük problemleri olan trafik konusunda bir şey yapabilmiş değiller.
Görünüşe göre hava aracı üretim şirketi Airbus bu probleme çözüm olmak yolunda ciddi bir adım atmış durumda. Yapılan açıklamalara göre Airbus 2017 yılında otonom uçan taksi prototipini piyasaya çıkarıyor. Airbus'ın çalışmaların önemine ilişkin aktardığı veriler de oldukça değerli.
Dünya popülasyonunun %54'ü şu anda büyük şehirlerde yaşıyor ve bu tabi ki bu trafiğin en büyük nedeni de kırsal kesimlerden şehirlere akan insan popülasyonu. 2050 yılına kadar ise şehirlerde yaşan nüfusun dünya nüfusunun %66'sı olması bekleniyor. Yani bugünden yaklaşık %10 daha fazla. En basit tabir ile %10 daha fazla trafik anlamına geliyor. Sizi temin ederiz bu oran beklenenden çok daha fazla olacaktır.
Araştırmalar bu trafik yoğunluğunun büyük şehirlerde ve ülkelerde meydana getirdiği zararı gözler önüne seriyor. Filipinler'de her yıl trafikte kaybedilen zamanın maddi zararının 54 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Aynı şekilde Amerika'da bu rakam her yıl yaklaşık 160 milyon dolar.
Airbus ve bir kaç diğer şirket bu büyük problem ile ilgili adımlar atıyor. Daha önce paylaştığımız yazılarda da uçan arabalar konusunda bazı önemli noktaları paylaşmıştık. Google'ın kurucu ortağı Larry Page'in gizli yatırımlarından birinin uçan araba üreten bir şirket olduğu ve Boeing'in de uçan araba üzerine çalışmalar yaptığı bilinenler arasında.
Görünüşe göre çözüm havada! Airbus'ın 2017 yılında prototipini sunacağı otonom uçan taksi modeli bu çalışmaların ilk elle tutulan çıktısı olabilir. Hem karada hem de havada yolculuk yapabilme yeteneklerine sahip otonom araçlar hem trafik sorununa hem de trafik kazalarına oldukça verimli bir çözüm olabilir.
2017 yılında çok daha fazla konuşacağımız konulardan biri olan uçan araçlarla ilgili tabi ki en büyük sorun güvenlik. Henüz karada otonom araçlarla ilgili sancılar çözümlenememişken hem uçan hem de otonom olan araçlar toplulukların güvenliği açısından oldukça büyük önem arz ediyor.
Airbus'ın 2017 yılında Singapur'da otonom araçlarla kargo taşımacılığına yönelik onay almış olması güvenlik konusunda bir çok problemi çözmeyi başardıklarını gösteriyor diyebiliriz. Tabi ki söz konusu insan olunca durum biraz daha değişik olacaktır.
Bildiğiniz gibi Uber, bir çok sürücüsüz araç girişimini satın alıyor ve Volvo ile büyük bir anlaşma yaparak sürücüsüz araç üretiminde söz sahibi olmak istiyor. Airbus ise uzun vadede Uber gibi hizmet veren uçan sürücüsüz-taksi hizmetini hayata geçirmeyi hedefliyor. 2017 yılında bu alanda büyük bir liderlik savaşı olacağını söyleyebiliriz.
Ama asıl heyecanlı olan ise bir kaç yıl sonra telefonumuzdan uçan arabayı çağırıp seyahat yapabilecek olmamız.