İnternetten ikinci el araç satışları yeni düzenlemeden nasıl etkilenecek?

İnternetten ikinci el araç satışları yeni düzenlemeden nasıl etkilenecek?

Türkiye'de ikinci el araçların alım satım süreçlerinin sil baştan düzenlenmesi yeniden gündemde. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı, ikinci el piyasasında faaliyet gösteren internet girişimlerini yakından ilgilendiriyor.

İkinci el araç satışını tamamen kayıt altına altına alan tasarı, piyasadaki vergi kayıplarının da önüne geçmeyi amaçlıyor. Tasarının 6'ıncı maddesinde yer alan "İkinci el taşıt ticaretiyle iştigal edecek tacirler ile esnaf ve sanatkârların her bir işletmesi için ayrı ayrı yetki belgesi alması gerekir" ifadesiyle satışlar belirgin bir ön koşula bağlanmış oluyor. Buna uygun olarak, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti yalnızca bakanlık tarafından yetki verilen kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabiliyor. Vatandaşların araç satışlarına ise yıllık en fazla üç araç satışı yapabilme sınırlaması getiriliyor.

Bakanlık verilerine göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl 4,5 milyondan fazla ikinci el araç noterler aracılığıyla el değiştirdi; bu işlemlerin yaklaşık 3 milyonu vergisiz gerçekleşti. Gerçekleşen tüm işlemleri kayıt altına almak isteyen tasarıyla ilgili Bilişim Avukatı Şebnem Ahi'nin yorumu, tasarının yürürlüğe girmesi durumunda faturasız satışa ve vergi kaçakçılığına kapı aralayan uygulamalara son vereceği yönünde. Düzenlemeyle yetkisiz araç satışı yapan aracıların dolandırıcılık faaliyetlerinin de önüne geçileceğini söylüyor Ahi ve ekliyor: "Ekspertiz raporları, garanti hususu gibi zorunluluklar, tüketiciyi koruyacak".

2. el oto

İnternetten satışa engel değil

Türkiye'de ikinci el araç satışlarında internet, gerek ön bilgi toplama gerek bağımsız satış yapma aşamalarında müşterilerin ilk adreslerinden biri. Yeni düzenleme, araçların internetten satışa sunulmasını engellemiyor ancak online ilanlarla ilgili pratiği tartışmalı bazı yenilikler içeriyor. Satışa sunulacak aracın online ilanında; motor, şasi no'su ve plakasının, trafik sigorta bilgileri ve merkezi kaydı gibi kişisel sayılabilecek verilerin yayınlanması düzenlemenin bu haliyle zorunlu kılınıyor. Bu da bazı riskler yaratabilir, zira Şebnem Ahi, bu bilgilerin kötü niyetli kişilerce kopyalanarak, bir başka araçta kullanılması halinde, gerçek araç sahiplerinin mağdur olabileceğini hatırlatıyor. Sektörde bunun gibi ihtimallerin de önüne geçebilecek bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylüyor Ahi.

İlan sitelerinin kullanıcı trafiği ve ilan sayısı düşebilir

Tasarının bu haliyle yürürlüğe girmesinin zor olduğu konusunda Tasit.com kurucusu Birol Kabakoğlu da hemfikir. Daha önce benzer senaryoların yaşandığını ancak düzenlemenin bugüne kadar yürürlüğe girmediğini hatırlatan Kabakoğlu, en fazla üç araç sınırlamasının hali hazırda, internetten yapılan bireysel satışları etkilemeyeceğini düşündüğünü paylaşıyor. Buna karşın ikinci el araç satış platformlarının kullanıcı trafiği ve ilan sayısı açısından kayba uğrayacağı konusunda hemen herkes aynı fikirde.

Tasarının sektörden gelecek geri dönüşler değerlendirildikten sonra "en kısa sürede" Başbakanlığa gönderilmesi planlanıyor. Bize ulaşan bilgilere göre, düzenlemenin 2017'ye kadar hayata geçmesi bekleniyor. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Görsel kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.