Ak Portföy, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile girişimlere uzun vadeli yatırım yapacak

Ak Portföy, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile girişimlere uzun vadeli yatırım yapacak

Akbank'ın yatırım hizmetleri kolu Ak Portföy, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nu (GSYF) hayata geçirdi. Türkiye'de bir ilk olma iddiasındaki GSYF, büyüme aşamasındaki orta ölçekli girişimlere uzun vadeli sermaye sağlayacak. Fon, ihracat potansiyeli yüksek, teknoloji ve inovasyon odaklı girişimlere öncelik verecek.

Önümüzdeki iki yıl boyunca yatırımcı kabul edecek olan Ak Portföy Girişim Sermayesi Yatırım Fonu hem yurt içi hem yurt dışı kurumsal ve bireysel yatırımcıları hedefliyor. Emeklilik ve sigorta şirketleri başta olmak üzere, kurumsal yatırımcıların ilgi göstermesi beklenen fonun büyüklüğünün, ihraç döneminin sonunda 300 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyor.

GSYF yatırım yapılacak girişimlerin seçiminde, uzun vadeli sermaye finansmanı sağlandığında yeni pazarlara girme ve işlerini büyütme konusunda yüksek değer artış potansiyeli göstermesi kriterini arıyor. Firmalara finansman yanında kurumsal yönetim yetkinliklerinin geliştirilmesi alanında destek verilmesi ve böylelikle hedeflerine ulaşmasının kolaylaştırılması amaçlanıyor.

GSYF'nin yatırımcılara vaadi ise, fona sağlanan sermaye karşılığı elde edilen şirket ortaklık paylarının, ortalama 5 yıllık fon süresi içerisinde piyasada ya ticari,stratejik ya da finansal bir alıcıya satılarak ya da halka açılarak nakde dönüştürülmesi. Oluşan karın ise yatırımcılara dağıtılması yönünde. Fonun yatırımcılara sunduğu bir diğer avantaj da vergi.

Ak Portföy Genel müdürü Dr. Alp Keler "GSYF yatırımcıları için önemli vergi avantajları da sunuluyor. Örneğin tam mükellef tüzel kişiler, GSYF’ye yatırdıkları miktarı dönem karının yüzde 10’unu ve öz sermayelerinin yüzde 20’sini aşmayacak şekilde vergi matrahlarından indirebiliyorlar. Gerçek kişiler için de avantajlar söz konusu” diyor açıklamasında.

Dünyada emeklilik fonlarındaki varlıkların yüzde 5’i girişim sermayesi yatırımlarına yönlendiriliyor diyen Keler, Türkiye’de emeklilik varlıklarının 55 milyar TL’yi aştığına dikkat çekiyor. Bu durum, sadece emeklilik tarafında başarılı, büyüyen gelecek vaat eden işletmelere doğrudan sermaye sağlanmasında kullanılabilecek yaklaşık 3 milyar TL’lik bir kaynak olduğunu gösteriyor

Ak Portföy GSYF, Türkiye'de yüksek büyüme ve küreselleşme potansiyeline sahip girişimlerin ileri aşama destek bulma sorunun adreslemesi açısından oldukça önemli bir misyon üstleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.