Güneş enerjisiyle dünyayı turlayan tarihi uçuş bugün tamamlandı

Güneş enerjisiyle dünyayı turlayan tarihi uçuş bugün tamamlandı

Dünyanın etrafını yalnızca güneş enerjisi kullanarak dolaşan ilk uçak Solar Impulse 2, turunu bugün tamamladı. Mart 2015'te Abu Dhabi'den kalkan Solar Impulse 2, bir yıldan uzun süren bir yolculuktan sonra bugün yeniden Abu Dhabi'ye inerek, tarihe geçti.

Güneş enerjisiyle çalışan ilk insanlı uçağını bundan altı yıl önce tanıtan İsviçreli Solar Impulse'ın ikinci denemesi Solar Impulse 2, 40 bin km'lik yolculuğunda hiç yakıt ikmali yapmadı.

Solar Impulse 2'nin kanat genişliği 72 metreyi buluyor ve uçağın üzerinde 17 binden fazla güneş paneli olduğu belirtiliyor. Uçakta dört adet lityum polimer batarya bulunuyor ve bunlar gece gereken enerjiyi sağlıyor. 2.3 ton ağırlığıyla geleneksel muadillerine göre oldukça hafif olan uçak, dünya turu boyunca havada ortalama 75 km/sa hızla uçtu. Yerde maksimum 216 km/sa hıza çıkan uçağın ulaştığı en yüksek nokta yerküreden 8 bin 500 metre yukarıdaydı.

Dünya turunda Hindistan'dan Japonya'ya, SanFrancisco'dan İtalya'ya toplam 16 durakta duran uçağın en uzun aralıksız uçuşu yaklaşık 118 saat sürdü. Tarihe geçen uçuşun bir yıldan uzun sürmesinin sebebiyse teknik sorunlar nedeniyle yaşanan bazı gecikmelerdi. Solar Impulse 2'nin Japonya'dan Hawai'ye uçuşu sırasında bataryalarının arızalanması 9 aylık; pilotunun kötü hava koşullarından hastalanması ise Kahire'den uçuşu sırasında bir haftalık gecikme yarattı.

Solar Power 2, tarihi uçuş sırasında Bertrand Piccard, co-pilotu ve aynı zamanda Solar Impulse projesinin yaratcısı Andre Borschberg'in kontrolündeydi. Bloomberg'in haberine göre pilotlar, uçuş sırasında en fazla 20 dakika uyuyabiliyor ve 24 saatlik gün içinde bunu 12 kez tekrarlıyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.