Silikon Vadisi Donald Trump'ı neden istemiyor?

Silikon Vadisi Donald Trump'ı neden istemiyor?

Silikon Vadisi'nin çoğu küresel ölçekte tanınmış unicorn'larından üst düzey yöneticiler bu kez Donald Trump'a karşı birleştiler. Aralarında Steve Wozniak, Zinga'dan Mark Pincus , eBay Kurucusu Pierre Omidyar, Slack Kurucusu ve CEO'su Steve Butterfield, NewCo Kurucusu ve CEO'su John Battelle, Tumblr Kurucu ve CEO'su David Karp olduğu yaklaşık 150 isim, Cumhuriyetçilerin Başkan adayı Trump'ın adaylığını değerlendiren bir açık mektup paylaştılar.

An open letter from technology sector leaders on Donald Trump’s candidacy for President başlığıyla Medium'da paylaşılan mektupta Amerika'nın dünyanın imrenerek baktığı inovasyon kültürüne vurgu var. İnovasyonun devam etmesini sağlayan kültürün olmazsa olmazlarını sıralayan liderler Trump'ın çizdiği profilin bu kültürle nasıl taban tabana zıt olduğunu da açıkça görmemizi sağlıyor

Fırsatlar ve yaratıcılığı besleyen kapsayıcı bir ülke istediklerini söyleyen liderler, Trump'ın kampanyalarının öfke, bağnazlık, yeni fikir ve insanlardan korkma ve 'Amerika'nın zayıf ve çöküşte olduğu' inancı üzerine kurgulandığına dikkat çekiyor. Bu tip bir duruş elbette "Fikirlerin açıkça değiş tokuş edilmesini, insanların özgürce hareket etmesini engelliyor ve dış dünyayla üretken bir ilişki kurulmasına ket vuruyor" deniliyor mektupta. Liderler Trump'ın inovasyon için felaket olacağına inanıyorlar.

Tahmin edebileceğiniz gibi, Trump'ın demokratlar, kadınlar, göçmenler ve diğer azınlıklara karşı düşmanca tavrı, Silikon Vadisi'nde tepkiyle karşılanıyor. ABD'de 1 milyar dolardan fazla değerlemeli girişimlerin yarısının ABD dışında doğan girişimciler ve Fortune 500 şirketlerinin yüzde 40'ının yine göçmenler tarafından kurulduğu gibi veriler bu tip tartışmalarda, ve açık mektupta da, sıklıkla kullanılıyor. (Göçmenlerin ekonomiye sağladığı katkı düşünülerek, insanların zorunlu olarak göç ettikleri ülkelere kabul edilip edilmeyeceğini tartışmak kanımca doğru değil. Zira bu argüman, sınıf çatışmasını beslerken, ekonomiye "yeterince" katkı sağlayamayan göçmenlere karşı saldırıları da meşrulaştırıyor. Elbette bu, başka bir tartışmanın konusu)

Trump'ın güvenlik için "internetin bir kısmının" kapatılabileceğini savunması, teknolojiyle ilgili anlayışının kıt olduğunu da ortaya koyuyor, liderlere göre. Başkan adayının ajandasında eğitim, bilimsel araştırma ve altyapı yatırımlarının epey geride olması da diğer sorunlar.

Liderlerin talebi, Amerika'nın teknoloji endüstrisini oluşturan ifade özgürlüğü, yeni gelenlere açıklık, fırsat eşitliği, altyapı yatırımları ve hukuka saygı ideallerine sahip bir aday görmek. Oldukça makul.

Silikon Vadisi'nden Trump'ı açıkça desteklediğini açıklayan sürpriz isimlerden biri ünlü milyarder yatırımcı Peter Thiel olmuştu. Açıkça gay olduğu bilinen ve daha önce Trump karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Thiel, dün Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyonu'nda konuşmacıydı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.