Dün Egon Zehnder'in 2010-2015 yatırım ve satın alma raporunu paylaşırken bu yılın istatistiklerine yer vereceğimize değinmiştim ve Startups.Watch'un yayınladığı kapsamlı raporla bu sözümü tutuyorum. Kısaca hatırlatmak gerekirse Startups.watch, bir 'girişim yatırımları ve pazar araştırma girişimi'. Yani girişimler hakkında topladığı verilerle yatırımcıların karar alma süreçlerini güçlendirirken, hazırladığı dönemsel raporlarla da pazara kuş bakışı bakmayı sağlıyor.
Birinci çeyrekte yükseliş, İkinci çeyrekte ciddi düşüş var
Hazırlanan rapora göre Türkiye'de 2016 birinci çeyreğinde yakalanan artışla yatırım tutarı 25 milyon doların üzerine çıkarken, ikinci çeyrek yatırımlarında ciddi bir düşüş var. Yılın ikinci çeyreğinde hem bir önceki çeyreğe göre hem de geçen yılın aynı dönemine göre yatırım tutarları yüzde 50'den fazla düşüş göstermiş. Yılın birinci çeyreğinde 26,5 milyon dolar olan yatırım tutarı, ikinci çeyrekte 7,5 milyon dolara gerilemiş.
İkinci çeyrekte toplam 13 işlem ve 7,5 milyon dolar yatırım kaydedilirken bu tutarın sadece 700 bin dolarlık kısmı melek yatırımcılardan gelmiş. Beş melek yatırım işlemine karşılık 8 girişim sermayesi işlemi gerçekleşmiş ki yatırım tutarları Nisan'dan Haziran'a doğru azalarak devam etmiş.
SaaS girişimleri yatırım çekiyor ama yatırım miktarı düşük
Startups.watch'un sınıflandırmasına göre SaaS ve pazar yeri girişimleri 3'er yatırım alırken reklamcılık dikeyinde de 2 yatırım yapılmış. En çok yatırım çeken kategori de 3,6 milyon dolar ile pazar yeri kategorisi olmuş. Yatıırım alan SaaS girişimin aldığı toplam tutar ise 1 milyon dolarda kalmış.
Türkiye, Avrupa'nın önde gelen ülkelerinin çok gerisinde
Ülkeler arasında bir kıyaslama yapmayı da ihmal etmeyen Startups.watch, Türkiye'nin Avrupa'daki bir çok ülkeden geride kaldığını gösteriyor. Toplam yatırım tutarlarına bakıldığında Almanya 728 milyon dolar ile Avrupa'nın zirvesinde yer alıyor. Hatta İsrail'i bizimle aynı bölgede kabul edersek çıtanın 1,36 milyar dolara yükseleceğini de söyleyebiliriz.
Startups.Watch'un kurucusu Serkan Ünsal bu tabloyu "Rakamlarımız ülke olarak hala kötü. Ancak Güney Doğu Avrupa'da (SEE) aradan sıyrıldığımızı ve öncü olduğumuzu gösterdik." şeklinde yorumluyor.
Üçüncü çeyrekte ülke olarak siyasi-ekonomik sıkıntılar yaşamamayı ve yatırımların artmasını umut ediyorum ve yabancı yatırımcıların yerli yatırımcılardan 'feyz alacağını' da eklemek istiyorum.
Yukarıdaki haritanın büyük halini şu sayfada bulabilir, raporun tamamını aşağıda inceleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap