Android'in en fazla istenmeyen yazılım saldırısına maruz kalan açık kaynaklı işletim sistemi olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Check Point'in yeni raporu da bu konuda dikkate değer veriler sunuyor.
Güvenlik yazılımları uzmanı Check Point'in raporuna göre HummingBad adlı bir zararlı yazılım tam 85 milyon Androidli cihaza ulaşmayı başarmış durumda ve her gün 10 bin dolar reklam geliri elde ediyor.
İlk olarak Şubat 2016'da farkedilen HummingBad'in Çin'den ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Androidli cihazlara kalıcı bir erişim kanalı açan HummingBad'in özellikle güncellemelerini yapmayan Android sürümlerini hedef aldığı bildiriliyor ki Android'in bu konuda ne kadar dağınık bir mobil işletim sistemi olduğunu söylemeye bile gerek yok.
Check Point'in raporuna göre Türkiye, HummingBad'in en popüler 5. pazarı konumunda ve yaklaşık 450 bin cihaza erişim sağlamış durumda.
Android'in belki de en büyük sorunu: Fragmantasyon (Parçalanma)
Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Android cihazlar sadece ayılda 1,26 güncelleme yapıyor. Google'ın bu konuda daha korumacı olmaya çalıştığı tartışılabilir ama Android tarafındaki yazılım güncellemelerinin yavaş olmasının bir nedeni de farklı üreticilerin kendi sürümlerini güncellemek konusundaki isteksizliği veya yetersizliği.
Zira yeni yazılım güncellemeleri cihazların performansını olumsuz şekilde etkileyebiliyor.
Google son olarak telefon üreticilerinin puanlanmak gibi yeni bir adım atacağını paylaşmıştı ve Mayıs ayında yapılan bu açıklama yukarıda bahsettiğimiz sorunun çözmeye dönük bir adım sayılabilir. Bu stratejinin gerçekten işe yarayıp yaramayacağını ise elbette zaman gösterecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap