Birleşik Krallık, tarihi ve birçokları için beklenmedik bir kararla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılıyor. İngiltere'nin teknoloji girişimlerinin başından beri karşı olduğu kararın serbest dolaşım engeli, göçmenler, AB fonlarına erişim gibi sorunlarla ekosistemi daha içe dönük hale getirmesi neredeyse kaçınılmaz. Ufukta belirsizlik, yükselen ırkçılık ve yeni bir İskoçya referandumu gibi İngiltere'nin lehine olup olmayacağı tartışmalı çokça konu varken akla gelen ilk soru, vatandaşların neden ayrılma kararı verdiği oluyor.
+250% spike in "what happens if we leave the EU" in the past hourhttps://t.co/9b1d6Bsx6D
— GoogleTrends (@GoogleTrends) June 24, 2016
Bunun cevabını seçmenler de tam olarak bilmiyor olabilir. En azından Google'a sorulanları göz önüne aldığımzda... Google Trendler'e göre "AB'den ayrılırsak ne olur?" sorusunda oylamadan ancak iki saat sonra yüzde 250 artış yaşandı. Yani insanlar oy verdikten sonra kararın sonuçlarını gerçekçi bir şekilde değerlendirmiş olabilirler.
Google Trendler'in Brexit sayfasında her ne kadar AB'de kalma yüzde 53'le insanların aramalarda daha çok ilgi gösterdiği karar olsa da, sonuçlar insanların yaşadığı akıl karışıklığını da yansıtıyor. Birleşik Krallık'ta Brexit ile ilgili Google'a en çok sorulan sorular arasında ilk sırada "Neden AB'de kalmalıyız?" var ve onu "Neden AB'den ayrılmalıyız?" izliyor.
Diğer taraftan, ayrılma kararıyla birlikte yaptığı zafer konuşmasıyla dikkat çeken Nigel Farage'ın 23 Haziran'da en çok ilgi gören politikacı olması, bugüne dair önemli bir ipucu olarak da değerlendirilebilir.
Brexit ile ne olduğundan çok, ayrılma kararının neyi temsil ettiği elbette seçmenlerin algısını şekillendiren en önemli faktör. Google'ın anahtar kelimelerinde ilk sırada Göç var. Onu Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ve Ekonomi izliyor.
Google Trendler seçim sonuçlarını yorumlamak için en iyi kaynak olmayabilir ancak seçmenin nabzını tutabileceğiniz en iyi yerlerden biri.