Yaklaşık iki hafta önce yayın hayatına başlayan Fiskos'u en kısa haliyle 'kadınlar için mobil sosyal ağ' şeklinde tarif edebiliriz. Bizzat Apple tarafından App Store üzerinde 'öne çıkarılan' ('featured' edilen) uygulama, kısa sürede 3 bin aktif kullanıcı sayısına ulaşmayı başarmış.
Her gün 1000 yeni kullanıcı kazanan Fiskos'a tahmin edebileceğiniz gibi yalnızca Facebook ile üye olunabiliyor. Facebook profilleriyle üye olan kullanıcılar sonrasında bir de uygulama ekibi tarafından gözden geçiriliyor ve hem erkekler hem de fake profiller ayıklanıyor. Merak edenler için; Fiskos'a kayıt olup da sosyal ağa kabul edilme oranı yüzde 50 civarındaymış.
Kullanıcıların aynı Facebook iletileri gibi 'fiskos' başlatabildiği uygulamada şimdilik 3 farklı fiskos tipi bulunuyor: başlık, fotoğraflı başlık ve 'bu mu şu mu?'. Evet, sosyal ağ içindeki fiskos'ları chat odalarına benzetmek mümkün. Diğer yandan girişimcilerden aldığımız istatistiklere göre Fiskos'a ortalama olarak her dakikada yeni bir fiskos ekleniyor. Fiskosların ortalama yorum sayısı ise 7.
Sosyal ağ dinamiklerine uygun olarak kullanıcıların birer profil sayfasına sahip olduğu Fiskos'ta aynı zamanda diğer kullanıcıların ve fiskosların takibi de mümkün. Sosyal ağ üzerinde kadınların neredeyse her konu hakkında paylaşım ve fikir alışverişinde bulunduğunu da söyleyebiliriz.
Kullanıcılarının tabiriyle Fiskos: 'Erkeksiz hava sahası'
Sümeyra Şimşek ve Ulaş Can Cengiz tarafından hayata geçirilen uygulamayı kurucu ortaklarından Ulaş da kullanamıyor! :) Girişimcilerin ileriye dönük hedefleriyse sosyal ağa yeni özellikler de ekleyerek hızla büyümek, sonrasındaysa yurtdışına açılmak.
Şimdilik uygulamanın Android versiyonunu hazırlamayı düşünmeyen girişimciler, büyümeleri iOS üzerinde sürdürmek istiyorlar. Sosyal ağa kısa bir süre içinde anket gibi yeni fiskos tiplerinin ekleneceğini de not düşelim.
Kurucu ortaklardan Ulaş, kafalarda oluşabilecek muhtemel ayrımcılık soru işaretleri hakkında şunları söylüyor: "Evet, pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bundan da gayet memnunuz. Kullanıcılarımızın kız kıza muhabbet edebilecekleri ve kendi tabirleriyle “erkeksiz hava sahası” haline gelen bir uygulama yapmak istedik, bu açıdan bir sıkıntımız yok. Fiskos'u her kesimden kadının kendilerine özel meseleleri konuşabilecekleri bir alan olarak tasarladık."
Diğer yandan uygulama üzerinde herhangi bir güncelleme butonu yer almıyor, çünkü Fiskos sahip olduğu teknolojik altyapı sayesinde gerçek zamanlı olarak çalışabiliyor. Bu sebeple App Store'daki isim alanına 'Fiskos - Kadınlara Özel Canlı Sosyal Ağ' yazan uygulama, yukarıda da belirttiğimiz gibi kısa sürede hızla büyümeyi hedefliyor.
Uzun vadede reklam, daha doğrusu kadın kullanıcı dikeyi için pazarlama kampanyaları, sayesinde para kazanabilecek olan Fiskos henüz yolun başında. Girişimle ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.