3Durak.com Türkiye'de 3 boyutlu yazıcı ve baskı dikeyinin pazar yeri olmayı hedefliyor

3Durak.com Türkiye'de 3 boyutlu yazıcı ve baskı dikeyinin pazar yeri olmayı hedefliyor

Üç boyutlu yazıcı ve baskı teknolojileri alanında hizmet veren 3Durak.com, 18 aylık serüveni hakkında Webrazzi'yle bazı bilgiler paylaştı.

2015 Ocak ayında İlker VardarlıBuğra Haksever ve Ali Can Erk tarafından kurulan 3Durak.com, başlangıçta 3 boyutlu yazıcılar ile mühendislik, mimarlık, endüstriyel tasarım, medikal gibi sektörlere 3D Baskı hizmeti sunarak işe başlamıştı. İlerleyen süreçte lazer kesim, CNC gibi farklı üretim yöntemlerini de bünyesine ekleyen girişim, şu anda bir dijital baskı fabrikası olma yolunda ilerliyor. Aldığımız bilgiler de 3Durak'ın geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

3Durak'ın detaylarına paylaşacağız ama öncelikle biraz 3 boyutlu yazıcı teknolojilerinin geçmişinden söz edelim.

3B yazıcı teknolojilerinin gelişimi

Aşağıdaki infografikte de görebileceğiniz üzere 3 boyutlu yazıcı teknolojileri ilk olarak 1984'te ortaya çıktı ve ilk 3B yazıcı patenti bundan 3 yıl sonra alındı. 2007'de alınan patentlerin düşmesiyle bu dikey yeniden canlandı ve 3 boyutlu yazıcılar böbrekten arabaya, silahtan ayakkabıya kadar çok farklı şeyler basmak için kullanıldı. Zira 3 boyutlu yazıcılar plastikten cama, kök hücreden kumtaşına kadar farklı maddeleri üretim malzemesi olarak kullanabiliyor.

2020'de 21 milyar dolarlık bir pazar olacak

Özellikle ilk prototipleme maliyetini oldukça düşüren 3 boyutlu yazıcı pazarının 2015'te 5,9 milyar dolarlık bir pazar hacmi vardı. Bu rakamın 2020'de 21 milyar dolara, 2025'te ise 49 milyar dolara sıçraması bekleniyor.

3Durak neler yaptı?

3Durak da 'uyuyan dev' olarak adlandırabileceğimiz bu dikeyde faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar sunduğu 3 boyutlu baskı hizmetinde toplam 55 km filament harcayan 3Durak, baskısı alınan modellerin toplam hacminin de 6 bin damacanaya eşit, yani 120 m3 olduğunu paylaşıyor.

Şimdiye kadar 2 bin 500 kişiye 3 boyutlu tarama işlemi uygulayan 3Durak, 1 kilogram hammaddenin 90 saatte üretilebildiğini (aslında bu süre yazıcıya/malzemeye göre değişebilir) ve harcadıkları toplam baskı süresinin 375 günü bulduğunu ekliyor.

Önümüzdeki dönemde farklı üretim hizmetler sunmaya hazırlanan 3durak.com, üretim yapan firmalar ile üretim hizmeti alacakları bir araya getiren bir pazar yeri olmak gibi büyük bir hedef de koymuş.

Üç boyutlu yazıcılar henüz endüstriyel kırılım dalgasını başlatmış değil ama geri sayım sürüyor ve o güne hazır olmak için şimdiden adım atmakta fayda var. Zira bu alanda üretim maliyetleri de giderek düşüyor.

3 boyutlu yazici 3durak

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.