Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları

Teknoloji durdurulamaz bir şekilde ilerleyişini sürdürüyor. Hesap makinesi, bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler derken artık akıllı gözlükler ve akıllı saatler kullanmaya başladık. Tabi ki tüm bu teknolojiler hem donanım, hem de yazılımla ilgili gelişmeler sonucunda gerçekleşebiliyor. Fakat bu teknolojik gelişmeler o kadar göz kamaştırıcı ki, hayatımızı doğrudan etkileyen bu gelişmelerin arkasındaki kahramanları zaman zaman gözden kaçırabiliyoruz.

Bu yazıda tarih boyunca teknolojinin bugünkü seviyesine ulaşmasında rol oynamış, ancak isimleri yeterince bilinmeyen kişilerden bahsetmeye çalışacağım. Gelin ve ilk bilgisayarları üretenler, programlama dillerini yazılımcılara hediye edenler ve geliştiriciler ile tanışın...

Ada Lovelace

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Ada Lovelace Asıl ismi Augusta Ada King olan Lovelace Kontesi yazar, matematikçi ve aynı zamanda tarihin ilk bilgisayar programcısı olarak biliniyor. Analitik Motoru üzerindeki çalışmaları yazılım alanında kullanılan algoritma mantığının ilk örneğini de içeriyor.

Howard Aiken

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Hovard Aiken Howard, 1900 yılında New Jersey'de doğdu. Wisconsin üniversitesinde mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra Harvard'da doktorasını yaptı. Bir süre Harvard'da eğitmenlik yaptıktan sonra 3 mühendis arkadaşıyla beraber, dünyanın ilk hesap makinesini buldu. 1944'te geliştirilen makine, o yıllarda sadece dört işlem gibi basit aritmetik hesapları yapıyordu ve yaklaşık 35 ton ağırlığındaydı.

Grace Murray Hopper

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Grace Hopper

Grace Hopper, 1906 yılında doğmuş bir matematikçi, bilgisayar programcısı ve aynı zamanda Amerikan donanmasında görev almış bir asker. Grace, yazılımcılara ilk programlama dillerinden olan Cobol'u kazandırdı ve ilk ticari bilgisayar olan Univac'i geliştiren ekipte görev aldı. Bunların yanı sıra Fortran programlama dilinin geliştirilmesine de katkıda bulundu. Hopper aynı zamanda “debugging” ifadesini de literatüre kazandıran kişi.

Ken Thompson ve Dennis Ritchie

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Ken_Dennis Ken 1943, Dennis ise 1941 yılında doğmuş iki önemli bilgisayar bilimcisi. Bu ikili en popüler yazılım dillerinden olan C ve Unix'i bizlere armağan eden kişiler olarak tanınıyorlar. Şu an kullandığımız C#, C++, Java ve PHP dillerine "include" mantığını kazandırdılar.

Doug ve Gary Carltson

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Doug_ve_Gary_Carltson Doug ve Gary Carltson, Broderbund yazılım şirketinin kurucuları. Broderbund video oyunları ve eğitim yazılımları geliştiren ilk önemli şirketlerden. Bu ikilinin ve Broderbund’un tarihte bu kadar önemli bir yere sahip olmasının nedeni ise Prince of Persia, Myst ve Carmen Sandiego gibi bilgisayarları geniş kitlelerin tanımasına katkı sağlayan efsanevi oyunları üretmiş olmaları.

Barbara Liskov

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Barbara_Liskov 1939 doğumlu Barbara, doktora derecesi yapan ilk kadınlardan biri olmak unvanını taşıyor. Geliştirdiği Liskov prensibi ile Turing ödülü alan bilgisayarcı, object oriented programlamanın temellerini atan CLU ve Argus gibi yazılım dillerini geliştirdi.

Ken ve Roberta Williams

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Roberta-ken Evli olan bu ikili matematik ve bilgisayar eğitimi aldılar. Ken, IBM ekibinde çalışırken, Online-Systems isminde bir oyun şirketi kurdu ve bir süre sadece Apple II için oyun geliştirdi. Daha sonra eşi ile birlikte sonrasında birer efsaneye dönüşecek olan King's Quest ve Space Quest oyunlarını üretti ve şirketin ismini Sierra Online olarak değiştirdi.

Niklaus Wirth

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Niklaus_Wirth Niklaus, 1934 yılında doğmuş İsviçreli bir bilgisayar bilimci. ETH Zürih'ten mezun olduktan sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde doktorasını yaptı. 1984’te Turing ödülüne de layık görülen Wirth, Ünlü Pascal programlama dilinin yaratıcısı olmasının yanında Oberon ve Modula gibi yazılım dillerinin geliştirilmesinde de önemli rol oynadı.

Seymour Cray

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Seymour_Cray

1925 doğumlu elektrik mühendisi ve bilgisayar bilimci Seymour, döneminin en hızlı bilgisayarları tasarlamasıyla tanınıyor. Yüksek hızlı bilgisayarlar üreten Cray Research'in kurucularından olan Seymour Cray, süper bilgisayarların babası olarak tanınıyor.

Marvin Minsky

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Marvin-Minsky 1927 doğumlu Marvin MIT AI Lab'ın profesörlerinden. Yapay zekâ üzerine araştırmalar yürüten Marvin, "hacker" kavramını yazılımcıların aklına sokan insanlardan biri olarak tanınıyor. Programların açıklarının bulunmasının, geliştirilmesine katkıda bulunacağını savunmasıyla ünlü. 2016 başında hayatını kaybeden Marvin, Isaac Asimov'un "benden zeki olduğunu bildiğim iki kişiden biri" olarak ifade ettiği bir deha.

Steve Dompier

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: steve_dompier Homebrew Bilgisayar Kulübü, Silikon Vadisi’deki sıra dışı bir hobi grubuydu. Bilgisayarın henüz son derece sınırlı işlemler yapabildikleri bir dönemde, amatör bilgisayar tutkunlarının bir araya geldikleri bu kulüpte Steve Dompier bilgisayarın radyo dalgaları yayınlayarak müzik yapabilmesini sağlamıştı. Dompier bu gibi sıra dışı denemeleri sayesinde bilgisayar dünyasının öncüleri arasına girmeyi başardı.

Jean Bartik

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: jean_bartik Betty Jean Bartik 1924 yılında doğdu. Elektrikle çalışan ve elektronik veri işleyebilen ilk bilgisayar Eniac'ın yaratıcısı. Eniac 2. Dünya döneminde geliştirilmişti ve 30 ton ağırlığındaydı.

John Draper

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: John_Draper Cap’n Crunch içerisinden çıkan düdükle ücretsiz telefon görüşmesi yapmayı sağlaması ile tanınan John Draper aynı zamanda Steve Jobs’ın da arkadaşıydı. Draper, Apple II için Draper EasyWriter isimli ilk kelime işlemciyi kodladı.

Lee Felsenstein

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: lee_felsenstein Lee, 1945 yılında Amerika'da doğmuş bir bilgisayar mühendisi. Homebrew Bilgisayar Kulübü’nün ilk üyelerinden ve Osborne I'in yaratıcısı.

John McCarthy

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: John_McCarthy John McCarthy 1927'de Amerika'da doğmuş bir bilgisayar bilimci. Yapay zeka dünyası ile matematiksel mantığı birleştiren ilk araştırmacı olarak biliniyor ve LISP programlama dilinin de yaratıcısı. McCarthy bilgisayar bilimine bulunduğu katkılardan dolayı 1971 yılında Turing ödülüne de layık görüldü.

Mary Lou Jepsen

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Mary_Lou_Jepsen 1995’de MicroDisplay’ın kurucularından olan Mary Lou Jepsen, daha sonra Intel ve Google X’te görüntü departmanlarını yönetti. Halen Facebook ve Oculus VR’da yöneticilik görevlerini sürdüren Jepsen, özellikle sanal gerçeklik alanındaki çalışmaları ile tanınıyor.

Ed Roberts

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Ed_Roberts 1941 Florida doğumlu olan Ed Roberts, Micro Instrumentation and Telemetry Systems'ın kurucularından. Asıl şöhretini ise Altari 8800’ün üreterek elde etti. Kişisel bilgisayarların babası olarak anılıyor.

Bob Kahn

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Bob_Kahn

Bob Kahn, Vint Cerf ile birlikte internetin kalbini oluşturan Transmission Control Protocol yani TCP ve Internet Protocol yani IP’yi geliştirdi.

Vint Cerf

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Vint_Cerf Bob Kahn ile birlikte TCP ve IP protokollerinin geliştirilmesinde rol oynayan Vint Cerf, aynı zamanda 2005 yılında Turing ödülünü de kazanmıştır.

Hedy Lamarr

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Hedy_Lamarr 1914 Viyana doğumlu Hedy'nin asıl ismi Hedwig Eva Maria Kiesler. Hedy Lammar, toplamda 30 filmde rol almış ünlü bir aktris olmasının yanı sıra aynı zamanda bir mucit. Kendisi gibi popüler olan, besteci ve mucit George Antheil ile araştırmalar yürüterek, frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat ettiler. 1960'larda patentini aldıkları teknoloji bugünkü Wi-Fi, Bluetooth, CMDA gibi teknolojilerin geliştirilmesine önemli katkıda bulundu.

Richard Greenblatt

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Richard_Greenblatt 1944 doğumlu olan Richard Greenblatt, MIT AI Lab'ın programcılarından ve aynı zamanda Tech Modal Railroad Club adlı öğrenci organizasyonunun ilk üyelerinden. Fortran dilinin geliştirilmesinde aktif rol oynayan Greenblatt, Lisp makinesi adındaki genel amaçlı kullanım için geliştirilen bilgisayarın da tasarımcılarından. Greenblatt ayrıca satranç oynayan ilk yazılımı da geliştiren kişi olarak tarihe geçti.

Lois Haibt

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Lois_Haibt ABD’li bilgisayar bilimci Lois Haibt, Fortran’ı geliştiren 10 kişilik IBM ekibinin bir üyesi. Başarılı kariyerini sistem analisti ve araştırmacı olarak Yorktown Heights IBM Araştırma Laboratuvarı’nda geçirdi.

John Backus

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: John_Backus Tam adı John Warner Backus olan fizikçi, 1924 yılında Philadelphia'da doğdu. Kolombiya Üniversitesi'nde matematik, Virginia Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldı. Fortran’ı geliştiren IBM ekibin de liderlik görevini yürüttü.

Susan Kare

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Susan_Kare 1954 doğumlu grafik tasarımcı, Apple Macintosh’un pek çok tipografi elemanı ve simgelerini hayata geçirdi. Apple’dan ayrılmasının ardından Microsoft’a geçen Kare, Windows 3.0 arayüzü için çalışmalar yürüttü. Bunların yanı sıra en sık kullanılan sosyal paylaşım ağlarından Facebook’un o döneme özel “hediye” özelliğini vurgulayan bir ikon da tasarladı.

Ivan Sutherland

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Ivan_Sutherland Sutherland, bilgisayar ağlarının birbirine bağlanmasına imkan tanıyan Internet'in öncülerinden olmasının yanı sıra, şu anda kullandığımız bilgisayarların grafik açısından son halini almasında da önemli bir rol oynadı. 1988 yılında geliştirdiği Sketchpad teknolojisi ile Sutherland, adını tarihe "bilgisayar grafiklerinin babası" olarak yazdırdı.

Tim Paterson

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Tim_Paterson 60 yaşındaki bilgisayar programcısı ve yazılım tasarımcısı Tim Paterson, ilk olarak QDOS olarak adlandırdığı, ancak Bill Gates’e satıldıktan sonra MS-DOS adını alan işletim sistemini geliştirdi.

Dan Bricklin

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Dan_Bricklin Günümüzde sıklıkla kullanılan Microsoft Excel’in atası VisiCalc'ı geliştiren Dan Bricklin, elektronik tablo programlarının babası unvanını sonuna kadar hak ediyor.

Radia Perlman

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Radia_Perlman 1951 doğumlu Radia Joy Perlman, ABD’li bir yazılım ve ağ mühendisi. Ağ köprülerinin işleyişinde oldukça önemli bir rol oynayan kapsama ağacı protokolünün (STP) mucidi olan Perlman, ethernet teknolojisinin geliştirilmesinde aktif bir rol oynadı.

Dr. Erna Hoover

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Erna_Hoover 1926 doğumlu matematikçi, Bell Computer Lab'da çalıştığı sırada, yoğun aramaları takip etmeyi sağlayan bir bilgisayar programı geliştirdi. Bu program sayesinde, çağrı trafiğini takip edebilmek mümkün hale geldi.

Martin Cooper

Teknoloji tarihinin ismi yeterince duyulmamış kahramanları: Martin Cooper

1928 yılında doğan Martin Cooper bugün vazgeçilmez hale gelmiş olan cep telefonlarının babası olarak kabul edilir. Motorola'nın bu alana yaptığım yatırımıyla Cooper cep telefonunu geliştirmek için bir ekip kurdu ve 1973 yılında ilk cep telefonunu geliştirdi. İlk cep telefonu 1,1 kilogram ağırlığında, 25 santimetre uzunluğunda ve 10 saatlik şarjın ardından 20 dakikalık konuşma yapmaya imkan veriyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.