Yemek teslimat girişimi Deliveroo, 2016'da 130 milyon sterlin gelir hedefliyor

Yemek teslimat girişimi Deliveroo, 2016'da 130 milyon sterlin gelir hedefliyor

Yemek siparişinde Postmates modelini uygulayan Deliveroo, 2016 yılı gelir beklentilerini açıkladı ve mevcut tartışmalara yeni bir kapı daha araladı.

Servis elemanı olmayan restoranlar için taşıma hizmeti sunan Deliveroo, 2015 yazında 70 milyon dolar yatırım almış ama teslimat işi yapan girişimlerin 'unicorn' seviyesine çıkıp çıkamayacağı tartışmasına da konu olmuştu. Kurye veya vale ile iş yapan girişimlerin finansal bilgi paylaşımı konusunda çekingen olduğuna işaret eden analistler, bir hayal dünyasının varlığından dem vurmuştu.

Paylaşılan bu bilgiler ise konuya biraz açıklık getiriyor. Deliveroo, 2016'da 130 milyon sterlin gelir hedefliyor ve eğer aylık olarak düşünülürse bu rakam geçen yılın başına göre 10 kat büyüme anlamına geliyor. Geçen yıl yüzde 1000'in üzerinde büyüme kaydettiğini yatırımcılarla paylaşan girişim bu büyümenin neye dair olduğu bilgisini vermiyor. Diğer yandan yıllık gelir tutarının da 8 haneli olacağı paylaşılıyor.

"Para kazanmak gerek"

Gelir rakamları tam olarak bu şekilde olsa bile Deliveroo'nun ne kadar gideri olduğunu bilmiyoruz. Keza Birleşik Krallık ve İrlanda yöneticisi Dan Warne de bu noktaya parmak basıyor. Çok çok hızlı bir evresi geçirdiklerini, halen bu çizgide olduklarını ama işi optimize etmenin ve para kazanmanın gerekli olduğunu vurguluyor.

Bisikletli veya motosikletli taşıyıcılarla yemek taşıyan Deliveroo'nun gelir modelinde çift kaynak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Londra merkezli girişim hem sipariş başına 2,5 sterlin taşıma ücreti hem de restoranlardan belli bir komisyon alıyor. Şimdiye kadar toplam 139 milyon sterlin (200 milyon dolar - 582,7 milyon TL) yatırım alan Deliveroo şu anda 38'i Birleşik Krallık'ta olmak üzere 68 şehire yayılmış durumda.

Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz üzere 2015'te Birleşik Krallık'ta yemek siparişlerinin yüzde 40'ı internet üzerinden verilmiş. Bu oranın 2016'da yüzde 45-50 seviyesine çıkması da işten bile değil.

yemek siparişi

Avrupa dışında Asya ve Avustralya'ya yayılan Deliveroo'nun geleceğini teknoloji dünyası için önemli bir referans olabilir. Özellikle Uber'in Birleşik Krallık'ta UberEats'i devreye almasından sonra hareketli günler bizi bekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.