Vkontakte'nin 100 milyon kullanıcı verisi 1 Bitcoin'e satışta!

Vkontakte'nin 100 milyon kullanıcı verisi 1 Bitcoin'e satışta!

Rusya'nın en büyük sosyal ağı VKontakte'nin 100 milyon kullanıcısına ait bilgiler siber korsanlar tarafından satışa çıkarıldı. Üstelik sadece 1 Bitcoin (584 dolar, 1700 TL) karşılığında.

İlk olarak LeakedSource'un paylaştığı ve ZDNet'in doğruladığı bilgilere göre söz konusu veri tabanında isimler, e-posta adresleri, telefon numaraları, konum ve şifrelenmemiş şifre bilgileri yer alıyor. Bu veri tabanının satışa çıkarılması (17 GB) yeni olsa da siber hırsızlığın 2012-2013 yılında yapıldığı ifade ediliyor.

VKontakte tarafı ise herhangi bir 'hack' vakası olmadığını ifade ediyor. Söz konusu bilgilerin 2011-2012'de sahtekarlar tarafından toplanan bazı giriş bilgileri olduğunu ve bunların zorunlu olarak değiştirilmiş olduğunu ekliyor. Diğer yandan ZDNet'ten Zack Whittaker bir çok verinin geçerli olduğu bilgisini veriyor.

LeakSource'un VK veritabanında ise en çok kullanılan şifreler ve e-posta uzantıları hakkında bilgilere veriliyor.. Buna göre VKontakte kullanıcıları en çok '123456' şifresini kullanırken en çok tercih edilen e-posta adresleri de mail.ru ve diğer Rus menşeli sağlayacılara ait gözüküyor.

Söz konusu verileri teyit edememekle birlikte son dönemde bitcoin odaklı veri çalma hırsızlıklarının arttığını sağır sultan bile duymuştur. Mark Zuckerberg'in sosyal medya hesaplarının dahi ele geçirildiğini düşünürsek, kimsenin bu konuda kendine fazla güvenmemesi gerektiğini pekala söyleyebiliriz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.