2015'te gelirlerini 2.2 milyar dolara çıkaran Spotify hala neden kar edemiyor?

2015'te gelirlerini 2.2 milyar dolara çıkaran Spotify hala neden kar edemiyor?

Spotify için kurulduğundan bugüne en iyi dönem 2015 oldu. Şirketin yatırımcılarıyla paylaştığı bu haber, Lüksemburg'daki finansal dökümanlarını yayınlayan MBW bülteninden çıktı. 2015'i 2.18 milyar dolar gelirle kapatan Spotify, bir önceki yıla göre yüzde 80 oranında daha fazla gelir elde etti. Bu, şirket için rekor düzeyde bir artış demek.

Gelirler önemli ancak bildiğiniz gibi Spotify için tek başına yeterli bir gösterge değil zira şirketin asıl sorunu kar etmek. Finansal dökümanlara göre, şirket zarar etmeye devam ediyor ve Spotify'ın geçtiğimiz yıl  zararı 194 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak bu da ciddi bir iyileşmeye işaret ediyor zira Spotify'ın zararındaki yıllık artış yüzde 6.4 ile sınırlı, yani yavaşlıyor.

spotify gelir

Spotify reklamlardan kazanmıyor

Aktif kullanıcı sayısının 100 milyona yaklaştığı bilinen Spotify'ın, 2015 yılı sonunda bu sayıyı toplam 89 milyona çıkardığı görülebiliyor. Bunların 29 milyonununsa ücretli abonelerden oluştuğu belirtiliyor. Burada altı çizilmesi gereken nokta ise Spotify'ın gelirlerinin büyük ölçüde, sayısal azınlığı oluşturan ücretli abonelere bağlı olması. MBW'ın aşağıda gördüğünüz grafiği durumun iyi bir özetini sunuyor. Spotify'ın 60 milyon kullanıcısı reklam dinleyerek şirkete yalnızca 220 milyon dolar kazandırıyor. Yaklaşık 2 milyar dolarlık geliri ise yalnızca 30 milyon kullanıcıdan oluşan ücretli abonelikler sağlıyor.

spotify gelir reklam

İyi olan Spotify'ın da bu sorunun farkında olması zira şirket, yatırımcılarına yaptığı açıklamada ücretsiz üyeliklerin (reklamların), şimdilik, karlılığa giden yol olmadığını söylüyor. Diğer taraftan ücretli üyeliklerinse beraberinde ciddi bir ölçeklenme sorununu getirdiği not ediliyor.

Daha önce incelediğimiz gibi Spotify'ın ücretli üyeliklerle ölçeklenememesinin ana nedeni, artan gelirlerin aynı oranda kayıt şirketleriyle ve müzik endüstrisindeki diğer paydaşlarla paylaşılması. Finansal dökümanlar geçtiğimiz yıl Spotify'ın gelirlerinin yüzde 84'ünü müzik endüstrisine aktardığını gösteriyor.

Haftalık Keşif listeleri geçtiğimiz yıl 3 milyar kez dinlendi

Spotify'ın paylaştığı bir diğer çarpıcı veri, kullanıcıların  müzik dinleme geçmişine ve zevklerine göre her hafta sunulan Haftalık Keşif listelerinin başarısını ortaya koyuyor. Spotify bu çalma listelerinin 2015'te 3 milyar kez dinlendiğini not ediyor. Spotify, resmi dökümanlarda kendisi için dünyanın bir numaralı salt müzik servisi ünvanını kullanıyor: "Müzik endüstrisi için hem dünya genelinde hem de ABD'de en büyük ikinci gelir kaynağı" diyor Spotify. IFPI 2015 yılında dünya genelinde online müzik servislerinin ücretli abone sayısının 68 milyon olduğu ön görüsünü yayınlamıştı bir süre önce. Bunun 30 milyonunun Spotify kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde tanım gerçekçi görünüyor.

spotify gelir3

"Attığın taş ürküttüğün Taylor Swift'e değiyor mu?" sorusu

Spotify'ın finansal görünümü, Taylor Swift gibi müzisyenleri platformundan uzaklaştıran ücretsiz katmanın gerekliliğini sorgulatabilir. Ancak kanımca şirket, bir süre daha ölçeklenme sorununa reklam gelirlerini arttırarak çözüm bulmaya çalışacak. Video ve diğer müzik dışındaki içerik açılımı ise bunun en güncel ispatı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.