Tesla’nın otomatik pilotu kazaları yarı yarıya azaltıyor

Tesla’nın otomatik pilotu kazaları yarı yarıya azaltıyor

Elektrikli otomobil devi Tesla’nın kurucusu Elon Musk’a göre, firmanın "Autopilot" isimli özelliği sayesinde, trafik kazası vakaları yarı yarıya düşecek.

Musk, 1 milyon 610 bin kilometrelik seyir verisine dayandırdığı bu istatistiği, Norveç Ulaştırma ve İletişim Bakanı Ketil Solvik-Olsen ile yaptığı bir sohbet sırasında açıkladı. Bu veriye göre şoförsüz bir Tesla, ortalama bir insan sürücüden neredeyse iki kat daha güvenli sürüş sunuyor.

tesla2

Musk’ın açıklamasına göre, elde edilen verilerde en çok, kazalar esnasında hava yastığının kullanılma miktarından faydalanılmış. Tesla, kendi kendini süren otomobillerin istatistiksel olarak daha güvenli olduğunu ve otonom araçların gelecek olduğunu iddia ediyor.

Özel koşullara ihtiyaç duyuyor

Tesla’nın “Autopilot” özelliği geçtiğimiz sene Ekim ayında kullanıma sunuldu ve sonraki haftalarda diğer ülkelerde kendini gösterdi. Otomobilin kendi kendine şeritte kalmasını sağlayan otomatik pilot, gerektiğinde şerit değiştirebiliyor ve kendiliğinden park yapabiliyor.

Fakat aynı Tesla’ya göre, Otopilot sadece ayrık otoyollarda ve iyi görüş koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmış. Bu yüzden de "yüzde 50" iddiası çarpıcılığını bir anlamda yitiriyor. Ayrıca her kazada da hava yastığı devreye girmiyor.

tesla1

Yine de otonom araçların güvenliği ve kolaylığı üzerinde neredeyse herkes hemfikir. Pek çok otomotiv devinin yanı sıra Google ve Apple gibi teknoloji şirketleri de bu alana milyarlarca dolarlık harcamalar yapıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.