Facebook dünya çapında yayınlara en çok trafik gönderen kaynak olsa da bu büyük sorumluluğun hakkını tam anlamıyla henüz veremiyor. Son dönemde alevlenen Trending Topics tartışması şirketin bu konuda yolun daha çok başında olduğunu gösteriyor.
Aşina olmayanlar için, teknoloji blogu Gizmodo geçtiğimiz Pazartesi günü Facebook Trending Topics eski editörleriyle yapılan görüşmeler üzerine platformunda öne çıkan haberleri manipüle ettiğini yazmıştı. Habere göre, geleneksel ve opak bir haber merkezindeymiş gibi davranan Facebook editör ekibi, öne çıkan bazı haberleri keyfi olarak Trending bölümüne almazken, istedikleri konuların, yeterince popüler olmasa bile bu bölümde gösterilmesini sağlayabiliyordu.
Bu, Facebook'un kullanıcılarına anlattığıyla taban taban zıttı. Zira Facebook hangi konulan öne çıkacağına algoritmaların karar verdiğini ve seçimlerde etkileşim, zamanlama, paylaşım gibi faktörlerin etkili olduğunu söylüyordu. Pazartesi günü yayınlanan haberle birlikte tüm yayıncıların topa tuttuğu Facebook tarafından ilk açıklama 12 Mayıs'ta Mark Zuckerberg'den geldi. Facebook'un haberleri manipüle ettiğinin henüz bir ispatı olmadığını söyleyen Zuckerberg konuyu araştırdıklarını da ekledi.
Bunu Facebook Global Operasyonlar Justin Osofsky'nin, Facebook'un trend olan konularla ilgili politikasını açıklayan notu izledi. Detaylı bu notta, Facebook bir konunun trend olup olmadığını algoritmalarıyla denetlediğini söylüyor. Algoritmalarla ortaya çıkarılan konular arasında seçim ise editörler tarafından yapılıyor. Editörlerin her popüler konuyu tepeye taşımadığını söyleyen Facebook, her gün öğle yemeği saatinde öğle yemeğinin popüler bir konu olduğu ancak bunun trend konularda yer alamayacağı örneğini veriyor.
Facebook trendler için Türkiye'de sadece ana akım yayınları takip ediyor
Facebook, seçilen konuların açıklaması ve paylaşıldığı yayınlar için bin farklı medya organizasyonunu takip ediyor. Takip ettiği yayınların tam listesini paylaşan Facebook'un Redstate, Breitbart, the Drudge Report gibi "tutucu "yayınları listeye alması ise endişe verici olarak yorumlanıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Facebook, Türkiye'de sadece ana akım yayınları takip ediyor.
Şirketin yayın yönergesini ele geçiren the Guardian'ın bulguları ise Gizmodo raporunu doğruluyor. Haberler kitleleri etkileyen politik olaylarda Twitter alev alev yanarken Facebook'ta eğlencenin neden devam ettiğini açıklıyor.2014 yılından bu yana trend konuları uygulayan Facebook, Ferguson gibi vakalardaki suskunluğu nedeniyle çokça eleştirilmişti.
Haberlerin dağıtımı oldukça çetrefilli bir konu ve Facebook'un yalnızca iki yılda bu işi kusursuz bir şekilde kıvırabileceğini düşünmek gerçek dışı. Her şeyden önce deneyim ve sıkı bir etik çizgi gerektiren bu iş, dünyanın en iyi algoritmalarına sahip olsa bile şirkete haliyle bir beden büyük geliyor. Kullanıcıların dikkatli olmasında ve haberleri yalnızca Facebook'tan tüketmemesinde fayda var.