Cihazlarla yeni iletişim yöntemimiz radar olabilir

Cihazlarla yeni iletişim yöntemimiz radar olabilir

fingerio-cornerÇözünürlükler yükseliyor, ekranlar büyüyor ve sesli kontrol daha iyi hale geliyor ama hâlâ akıllı telefonlarımızı nasıl daha kolay kullanabileceğimizin yollarını arıyoruz. Bu arayışlardan biri hareketle kontrol olabilir mi?

Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği araştırma merkezinde geliştirilen FingerIO isimli yeni teknoloji ile gündelik telefon kullanımında çığır açılabilir.

FingerIO isimli teknolojiyle güçlendirilmiş akıllı telefon veya akıllı saat, sonar taraması özelliği sayesinde masa üstünde hatta havada yaptığınız parmak hareketlerini son derece isabetli bir şekilde ekrana döküyor.

FingerIO_phone1

Çalışma prensibi çok basit

Havacılık, denizcilik ve askeri alanlarda sıkça kullanılan radarlarla aynı prensipte çalışan FingerIO teknolojisi kabaca şöyle işliyor: Önce, insanların duyamadığı bir sesi yüksek frekansta çevresine yayıyor. Daha sonra bu sesin çarptığı (örneğin hareket halindeki parmağınız) nesneden dönen yankı, telefonun iki mikrofonuyla tespit ediliyor.

Nihayetinde ise, yüksek frekanslı yayılan sesin ve yankılarının yaydığı dalgalar arasındaki zaman hesaplanarak, hareket halindeki parmağınızın gerçek zamanlı bir haritası çıkarılıyor ve grafik olarak ekrana yansıtılıyor. Oldukça hassas olan bu teknolojinin yanılma payı sadece 8 mm.

FingerIO_watch

Uygulama alanları geliştirilebilir

FingerIO’yu, bu iş için kamera kullanan benzer teknolojilerden ayıran pek çok avantajı var. Mesela FingerIO ile güçlendirilmiş bir akıllı telefon, üstü örtülüyken bile (örneğin cebinizdeyken) çalışabiliyor. FingerIO ayrıca karanlıkta ve gürültülü ortamlarda da çalışıyor.

Büyük bir potansiyele sahip olan bu teknoloji sayesinde akıllı telefon ve tablet kullanımında yeni bir döneme girilebilir. Mesela müziğin sesini iki parmağınızla ayarlayabilir, ekrana dokunmadan tıklayabilir hatta havada yazı bile yazabilirsiniz.

Washington Üniversitesi’nde geliştirilen FingerIO, en az iki mikrofonu bulunan tüm Android telefon ve saatlerle çalışabilecek şekilde tasarlanmış. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.