Karşılaştığımız en büyük veri sızıntısı olarak tarihe geçen Panama Belgeleri'nin veritabanı aranabilir hale geldi. 368 bin kişi ve 300 binden fazla offshore yapılanmayı kapsayan veritabanına ait arama motorunu bugün devreye alan ICIJ, dünyanın her tarafından ilgililerin Panama Belgeleri ile çalışmasını epey bir kolaylaştırıyor.
Ülke bazlı arama yapabildiğiniz, veritabanında örneğin "Turkey" diye filtrelediğiniz arama, Panama Belgeleri'nde adı geçen Türkiye kökenli kişi isimlerini ve bu kişilerle bağlantılı firmaları/kurumları listeliyor. Listelenen her bir isim bu bağlantılarıyla birlikte bir ağ üzerinden haritalanıyor; bu sayede ilişkiler net bir şekilde görülebiliyor ancak kişilerin tüm serveti ya da sözleşmenin tüm detayları gibi "gizli" bilgiler açıklanmıyor. Panama Belgeleri ele geçirilen tüm belgelerin kamuoyuyla paylaşılmaması yönüyle benzer vakalardan radikal biçimde ayrılıyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) belgelerin kendileriyle paylaşılmasının, bu duruşu zorunlu hale getirdiğine inanıyor.
Belgeleri sızdıran ve John Doe mahlasını kullanan kişi ise sessizliğini geçtiğimiz hafta bozdu. Kaynağın belgeleri de ilettiği Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinde yayınlanan açıklamasında Doe, amacının dünya genelinde gittikçe artan gelir eşitsizliğiyle mücadele etmek olduğunu söylüyor. Doe sızıntıda ikinci büyük bir dalganın da gelebileceğine dair ip uçları da veriyordu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap