Son sekiz yılda kurulan girişimlerin ürünleri uygulamaya, gelir modelleri SaaS'a kaydı

Bugüne kadar on binlerce girişim başvurusu alan Y Combinator, bu girişimlere ait verileri sonunda kamuoyuyla paylaştı.
Son sekiz yılda kurulan girişimlerin ürünleri uygulamaya, gelir modelleri SaaS'a kaydı

Y Combinator logo

Bugüne kadar on binlerce girişim başvurusu alan Y Combinator, bu girişimlere ait verileri sonunda kamuoyuyla paylaştı. 2012 Kış döneminde Y Combinator'a katılan Priceonomics'in desteğiyle analiz edilen veriler, son sekiz yılda Y Combinator'a başvuran girişimlerin profillerinin nasıl değiştiğini ortaya koyuyor.

Y Combinator'ı bir kenara bırakıp paylaşılan sonuçları son sekiz yılda dünya çapında kurulan yeni girişimlerin profillerinin analizi şeklinde okumak da mümkün. Zira on binlerce girişimin başvurularında kullandıkları cevapları kapsayan analiz ülke ayrımı yapmıyor.

Araştırma girişimlerin önceliklerinden iş yapış şekillerine çok şeyin değiştiğini ortaya koyuyor. Örneğin, yeni girişimlerin en büyük rakip olarak kimi gördüklerinin zaman içinde nasıl değiştiği büyük teknoloji şirketlerinin algısıyla ilgili ip ucu veriyor. Google ve Twitter 2010 yılında zirve yaparken; Facebook yükselişini 2012'ye kadar sürdürüyor ve yerini Uber, Airbnb ve Tinder gibi büyük kitlelere ulaşan görece yeni girişimlere bırakıyor.  Microsoft 2008'den bu yana neredeyse görünmez durumda. Ebay, Yahoo ve MySpace gibi bir dönemin gözde internet şirketleri ise gözden düşüyor.

startupzeitgeist

Şirketlerin seçimi girişimlerin gittikçe mobil öncelikli hale geliyor olmasıyla da ilgili. Zira 2016'da ilk kez bir ürün olarak uygulama çıkaracağını söyleyen girişimlerin sayısı websitesi yapacağını söyleyenleri geride bırakıyor.

startupzeitgeist4-cc5c5520

Değişime paralel olarak gerçekleşen bir diğer önemli trendse reklamın girişimler için artık öncelikli gelir modeli olmayışı. Ürünü bedava sunup, kullanıcı verisini satarak reklamlardan gelir yaratan girişimlerin sayısı yaklaşık yüzde 60 oranında düştü, son sekiz yılda. Bunların yerini ise hızla SaaS modeli alıyor. Ücretli sundukları yazılım servisleriyle gelir yaratan girişimlerin sayısında aynı sürede yüzde 400 artış var.

Girişimlerin sundukları ürünlerin türleri de değişiyor. Blog araçları popülerliğini yitirirken, iletişim araçlarından e-posta eskisi kadar rağbet görmüyor. Bunun yerine WhatsApp ve Slack gibi mesajlaşma uygulamalarının yükselişi göze çarpıyor. 2013 yılında yükselişe geçen dijital para girişimleri de bir süredir pek ilgi çekmiyor. Son bir yılda bitcoinden bahseden girişimlerin oranında yüzde 61 düşüş olduğu notlar arasında. Bunların yerine donanım geliştiren, sanal gerçeklik ve yapay zeka üzerinde çalışan girişimler var bugün.

ycom

Y Combinator'ın analizi geçtiğimiz sekiz yıla dair iyi bir özet niteliğinde. Tamamını görmek için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.