"O başlık" artık haberinizi Facebook'ta daha görünür yapmayacak

Tıklanma sayılarının değeri gittikçe düşüyor ve onun yerini ilgi alıyor, iyi ki... Yayıncıların en önemli trafik kaynağı haline gelen Facebook artık tıkları değil, ilgiyi önceliklendiriyor.

Gelişmeyi resmi blogundan doğrulayan Facebook, kullanıcıların haber akışlarındaki hikayeleri, yönlendikleri sayfada kalma sürelerine göre sıralamaya başladığını duyurdu. Facebook'un bu yeniliği, bir yıldan uzun süredir devam eden Feed Quality Programı kapsamındaki çalışmaların bir sonucu. Bir süre önce detaylarını incelediğimiz program, kullanıcıların haber akışı deneyimlerini iyileştirmeyi amaçlıyor. Facebook, beğeni, tıklama, yorum ya da paylaşımın içeriğin öne çıkarılması için her zaman yeterli doneyi vermediğini söylüyor.

Facebook'un yeni ölçümü kullanıcının gördüğü bir linke tıklayıp, ilgili sayfanın açılmasından sonra sayıma başlıyor. Kullanıcının bu sayfadan haber akışına geri dönüşüyle sona eriyor. İkisi arasındaki zamanın uzun makaleler için daha uzun olabileceğinin farkında olarak, Facebook artık kullanıcının daha fazla vakit geçirdiği içerikleri önceliklendiriyor.

Haber, Facebook kullanıcılarını zaman akışlarının daha fazla vakit geçirdikleri az sayıda haber kaynağıyla dolup taşacağı yönünde endişelendirmesin. Zira şirketin bir diğer önemli duyurusu, haber akışının artık daha fazla çeşitleneceği. Feed Quality Program kapsamında insanların farklı kaynaklardan haber almak istedikleri geri bildiriminden yola çıkan Facebook, haber akışınızda aynı kaynaktan peş peşe paylaşımlar göstermemeye çalışacak.

Facebook'un geliştirmesi, çoğunlukla kısa ve hızlı tüketilen içerikleri viral hale getiren algoritmalarını okunma/izlenmeye odaklanan yayıncılar lehine çevirmesiyle önemli. Ancak insanların uzun içerikleri belirsiz bir sonraya erteleme şeklindeki yeni okuma alışkanlıklarının geri çevrileceğini düşünmek çok da gerçekçi değil. Facebook'un algoritmaları ne kadar değişirse değişsin sosyal ağlar haber okuma alışkanlıklarımızda köklü bir değişiklik yaptı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.