Apple TV'ye tarayıcı yükleyin ve web’de gezinin

Apple TV'ye tarayıcı yükleyin ve web’de gezinin

Yeni Apple TV ile resmi olarak web sayfalarını ziyaret etmeniz mümkün değil. Fakat bu küçük hile ile kanepenizden ayrılmadan sörf keyfi yapabilirsiniz.

Dördüncü nesil Apple TV, kendinden önce gelen sürümlerinin aksine; Siri desteği, üçüncü parti uygulamalar ve oyunlar gibi birkaç yeni yetenekle geliyor. Fakat bunlar arasında, belki de en önemli özellik olabilecek web tarayıcısı maalesef bulunmuyor.

Apple TV’lere güç veren tvOS işletim sistemi, ağır bir şekilde iOS’un temelleri üzerine kurulmuş olmasına rağmen, Apple hala ısrarla Apple TV’leri güzelim Safari tarayıcısından mahrum bırakıyor. Tabi diğer Apple aygıtları üzerinden AirPlay aracılığıyla web’i gezebiliyorsunuz ama konumuz bu değil ve çok daha pratik bir yöntem anlatıyoruz.

Sadece basit bir “hack” ile birkaç dakikada Apple TV’nize web tarama yeteneği kazandırabilirsiniz. Nasıl mı? Buyrun:

Apple TV browser

İhtiyaç listesi

  • Başlamadan önce bu işlem için gerekli şeyleri sıralamamız gerekiyor: Bir ücretsiz Apple Geliştiricisi hesabı, Xcode uygulaması, bir Mac bilgisayar ve bir USB-C kablosu veya adaptörü.
  • Eğer bir geliştirici hesabınız yoksa, developer.apple.com/account adresini ziyaret edin ve Apple ID parolanızla oturum açın.
  • Sonra, Mac’inizden App Store’u açın, Xcode’u aratın ve uygulamayı indirin. İndikten sonra kendiliğinden kurulacaktır.
  • Olur da bir 12 inç MacBook sahibiyseniz, beraberinde gelen USB-C kablosu bu uygulamayla çalışacaktır. Aksi takdirde USB-A’dan USB-C’ye dönüştürücüye ihtiyacınız var demektir. Bu dönüştürücüleri internetten veya teknoloji mağazalarından ucuza temin edebilirsiniz. Sadece yanlış bir ürün almadığınızdan emin olun.
  • Son olarak, tvOSBrowser uygulamasının kaynak koduna ihtiyacınız olacak. Bunu da GitHub yazılım havuzundan Xcode’u kullanarak indireceğiz.

Apple TV-3

Adım adım tarayıcıyı kurulumu

  • Finder’da Applications klasörünü açarak ve Xcode.app dosyasını bularak başlayalım. Uygulama üzerine sağ tıklayın ve Show Package Contents tercihini seçin. Oradan, Contents>Developer>Platforms>AppleTVOS.platform>Developer>SDKs>AppleTVOS.sdk>usr>include konumunu açın ve Availability.h dosyasını bulun. Dosya üzerine sağ tıklayın ve TextEdit veya bir başka metin düzenleyicisiyle beraber açın.
  • 279. ve 280. satırlarda bulunan şu kodların yerini bulun: ➔ #define __TVOS_UNAVAILABLE __OS_AVAILABILITY(tvos,unavailable) ➔ #define __TVOS_PROHIBITED __OS_AVAILABILITY(tvos,unavailable) Bu satırları aşağıdakilerle değiştirin. ➔ #define __TVOS_UNAVAILABLE_NOTQUITE __OS_AVAILABILITY(tvos,unavailable) ➔ #define __TVOS_PROHIBITED_NOTQUITE __OS_AVAILABILITY(tvos,unavailable)
  • Dosyayı kaydedin ve Xcode’u açın. Yüklenen pencereyi dikkate almayın ve menü çubuğundaki Source Control üzerine tıkladıktan sonra Check Out’u seçin. Yazılım havuzundaki konum çubuğuna “https://github.com/steventroughtonsmith/tvOSBrowser.git” adresini yapıştırın ve Next’e tıklayın. İstendiğinde, yazılım havuzunun master dalını seçin ve devam edin.
  • Xcode’un sol panelinde, az önce aktardığınız Browser uygulamasına tıklayın. Bu noktada Bundle Identifier tanımlayıcısını değiştirmeniz gerekiyor. Varsayılan ayarlara göre bu; com.highcaffeinecontent.Browser. Bunu, com..Browser gibi özel bir şeyle değiştirin ama yeni tanımlayıcıda boşluk karakteri kullanmadığınızdan emin olun.
  • Bundle Identifier alanının altında bulunan Team alanının yanındaki açılır listeye tıklayın. Apple ID’nizi seçin. Oturum açmadıysanız, Add an Account üzerine tıklayın ve Apple ID bilgilerinizle oturum açın.
  • USB-C kablosunu kullanarak Apple TV’yi Mac’e bağlayın.
  • Xcode penceresinin üst kısmında Play ve Stop düğmelerini göreceksiniz. Bunların yanında iki menü düğmesi bulunuyor; birini uygulamanın ismi (yani Browser) ve diğerini de kodu çalıştıracağınız yer olan çıktı kaynağını oluşturuyor. Varsayılan ayarlara göre, eğer Apple TV tespit edilemezse, Xcode, gerekli kodu yürüterek bir Apple TV simülatörünü çalıştıracak. Kodun Apple TV tarafından yürütüldüğünden emin olmak için sağdaki düğmeye tıklayın ve Devices altında Apple TV’nin (tvOS Simulator altında Apple TV 1080p değil) seçili olduğunu kontrol edin.
  • Kodun yürütülmesi tamamlandıktan sonra Apple TV’nizde Safari uygulamasını göreceksiniz. Açmak için bu uygulamaya tıklayın.

Apple TV-1

Ve tarayıcınız Apple TV’de hizmetinizde

Apple TV’de Safari’yi kullanmak oldukça sezgisel ve basit bir deneyim. Apple TV kumandasının trackpad’i üzerinde parmağınızı çeşitli modlar dahilinde kaydırarak imleci hareket ettirebilir ya da sayfayı yukarı/aşağı kaydırabilirsiniz. Modları değiştirmek istiyorsanız trackpad’e iki kere tıklamanız yeterli.

Trackpad’e tıklayarak tahmin edebileceğiniz gibi link açabiliyor ve sayfanın diğer öğeleriyle etkileşebiliyorsunuz. Menü düğmesi burada geri tuşu olarak çalışıyor. Menü düğmesine çift tıklarsanız ayarlar menüsü açılıyor. Ayarlar menüsünde başlangıç sayfasını değiştirebilir, sörf geçmişini görebilir ve daha birkaç seçeneği kişiselleştirebilirsiniz. Play/Pause düğmesine basmanız durumunda ise karşınıza bir adres ve arama çubuğu çıkıyor. Arama çubuğunun varsayılan arama motoru Google.

Tarayıcının geliştiricisi kaynak kodunu birkaç aydır güncellemedi ve uygulama bu haliyle oldukça sade. Standart bir tarayıcıda aradığınız bir veya birkaç özelliği bulamayabilirsiniz, ama Apple TV’de sörf yapmanın en iyi yolu da bu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.